Teslan tehdas Huittisiin ja...

31.12.2017 - 05:39 Mikko Perttunen
Tämä uutinen on ankka.

Suomen juhlavuosi vetelee viimeisiään, mutta miltä näyttää seuraava vuosisata? Onneksi meillä on vielä tämän kerran mahdollisuus käyttää perinteistä uudenvuodentinaa, jonka avulla voidaan virheettömästi tuleva ennustaa. Koska tinanvalannassa perinteisesti käytetty tina ei itse asiassa ole tinaa vaan lähinnä lyijyä, on se luokiteltu EU:ssa vaaralliseksi lisääntymisterveydelle. Helmikuusta lähtien Suomessa on kiellettyä tuoda markkinoille kemikaaleja, joissa lyijypitoisuuden raja-arvot ylittyvät.

Meillä oli siis mahdollisuus pilata vielä yksi huittislainen sukupolvi tällä vaarallisella myrkyllä. Koska vuoden päästä valaminen näillä aineilla ei enää onnistu, ajattelimme vetää Huittisten koko seuraavan vuosisadan kertaheitolla pakettiin. Sulaa tinaa kaatoivat tulevaisuuden toivot eli lukiolaiset Ilari Metsämäki, Iina Pohjolainen, Fanni Tolvi ja Ville Perttula. Jo on aikakin, sillä yhdelläkään 16-vuotiaista ei ollut aiempaa kokemusta tinanvalannasta.
Onko se niin ysäriä?

Tina sihahtaa vesiämpäriin. Ensimmäisenä Metsämäen tinakasasta nousee esille ankka. Se symboloi rahaa.
–Huittislaisten tuotteiden myynti kasvaa räjähdysmäisesti. Tulossa on jotain uutta ja hienoa. Maatalous tulee vähentymään teollisuuden lisääntyessä, Metsämäki ennustaa. (..)

–Rikastutaan ihan yhtäkkiä, syynä on jokin kaivos tai vastaava. Vampula eroaa Huittisista ja itsenäistyy omaksi valtiokseen koko Suomesta. (..)

Todellinen pommi on kuitenkin vasta tulossa. Pohjolaisen valama silta kertoo matkustuksesta sekä lintu matkustuksesta ja onnesta. Tolvin tinoista muodostunut omenapuu symboloi sekin matkustusta, kuten myös Perttulan valama lentokone. Runsaat viittaukset matkustamiseen raati tulkitsee siten, että Huittisiin virtaa lisää väkeä, luultavasti työpaikkojen perässä. Tolvin röpelöisissä tinoissa lupaillaan rahaa. Perttula valaa miekkakalan. Kala se on miekkakalakin, mikä kertoo hyvistä uutisista ulkomailta.
–Vienti kasvaa. Lihateollisuus menestyy entisestään, mutta tulossa on jotain muutakin. Autotehdas.

Sieltä se tulee. Tesla valitsee sähköautotehtaansa sijoituspaikaksi Huittisen, joka kilpailee siitä viimeiseen saakka Tampereen kanssa. Tästä kertoo Manseen osoittama nuoli, joka symboloi uhkaa. Kaupunkiin virtaa kymmeniä tuhansia ihmisiä, ja Huittisista tulee eteläisen Suomen teollisuuden kehto. Töissä käydään luultavasti naapurivaltio Vampulasta saakka.

 

 

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan ja katso muut tinat 28.12.-Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.

Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Raitin?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.