Tekstiilityöpajaan sisään sitä sun tätä – Ulos kaikki lähtee hyvässä järjestyksessä

30.10.2019 - 05:36 Mikko Perttunen
Mari Saari (vas.) kertoo, että retrokankaat ovat paitsi haluttuja myös hieman muuta materiaalia kalliimpia. Laskostusapuna työvalmentaja Jari Vihervaara.

–Toisen romu on toisen aarre. Paljon on vähävaraisia perheitä, ja vaatteet tulevat monelle todella tarpeeseen, Säde Grönstrand muistuttaa.

Grönstrand on Huittisiin loppukesästä avatun, vanhassa meijerissä sijaitsevan tekstiilityöpajan avustava ohjaaja. Työpaja ottaa vastaan vanhoja tai uusia, rikkinäisiäkin tekstiilejä ja määrittelee niille seuraavan kohteen.

–Parempikuntoiset tekstiilit menevät ensisijaisesti hyväntekeväisyyteen Kiertokulman kautta, seuraavaksi myyntiin kirpputorille ja vasta sen jälkeen eteenpäin esimerkiksi teollisuudelle. Tavoite on, että jätettä tulisi mahdollisimman vähän, ja siinä on tähän mennessä onnistuttu, työvalmentaja Mari Saari selittää.

Työpajalla otetaan vastaan myös risoja tekstiilejä. Paloiksi laitettavia lakanoita päätyy esimerkiksi rievuiksi ja räteiksi, villat menevät teollisuuteen öljynimeytysmatoksi, parketinalusmatoksi tai verhoilijoille flokkipehmusteeksi. Osasta tekstiilejä tulee matonkuteita.

–Kun tavara tulee sisään, sitä aletaan lajitella ja hinnoitella. Aika pieni osa menee lopulta palasiksi, mahdollisimman paljon yritetään antaa edelleen käyttöön, Grönstrand sanoo.

 

 

Lue juttu loppuun Lauttakylä-lehden numerosta 44 (30.10.2019).
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.