Helle pehmitti Rekikoskentien

30.07.2019 - 05:28 Mikko Perttunen
Rekikoskentien pinnassa näkyvät helteiden aiheuttaman pehmenemisen jäljet.

Viime viikon helteet pehmittivät Rekikoskentien tuoreen päällysteen, ja tiellä liikkuneet ajoneuvot jättivät siihen jälkensä.
Sulanut tienpinta närkästytti toden teolla Facebookissa. Paikallisten käyttäjien mukaan tie painui pyöränrenkaidenkin alla.

–Rekikoskentien päällysteenä käytetty öljysora pehmenee väistämättä lämmetessään, toteaa päällysteinsinööri Tero Ahokas Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.
–Nyt oli sellaisia helteitä, että jos aurinko porottaa suoraan päällysteeseen, sen lämpötila saattaa nousta hyvinkin korkeaksi. Tuoreessa päällysteessä tapahtuu myös jonkin verran jälkitiivistymistä, 

Suomessa käytetään esimerkiksi Keski- ja Etelä-Eurooppaan verrattuna pehmeämpiä bitumeita, joiden pehmenemislämpötila on myös matalampi. Kovempiin aineisiin siirtymistä on kyllä Suomessakin pohdittu, ja paikoin niin on tehtykin, mutta kääntöpuolena on Ahokkaan mukaan se, että kovemmat materiaalit ovat puolestaan herkempiä halkeamaan pakkasilla.

Ahokas vakuuttaa, että kuumuuden mahdollisesti aiheuttamat vauriot tullaan korjaamaan.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.