Sankarivainajille oma havuseppele

25.10.2017 - 05:23 Satu Ojala
Maija Syrjälä (vas.) ja Malla Harjunmaa toivat Kati Lahtiselle valmiita havunippuja.

Hämeenlinnalainen Esa Jaatinen sen keksi. Hän istui viime vuonna metsätöiden tauolla ja katseli havuksi. Mieleen nousi ajatus, miksi jokaiselle sankarihaudalle ei voisi tehdä havuseppelettä. Hän esitti haasteen ja se on levinnyt eri puolille Suomea. Myös Huittisiin. Tulevana itsenäisyyspäivänä Huittisiin haudattujen sankarivainajien haudoilla on määrä olla havuseppele.
Huittisissa haasteen otti vastaan partiolippukunta Huittisten Eränkävijät.
Seikkailijoiden laumanjohtaja Kati Lahtinen näki haasteen ja hän oli heti valmis, kuten vain partiolainen voi olla. Hän sai myös oman lippukuntansa väen innostumaan asiasta.

Partiolaiset eivät yksin ryhdy tekemään havuseppelettä jokaiselle Huittisten sankarihaudalle. Huittisissa vuosien 1939–1945 sodissa kaatui yhteensä 442 sotilasta, jotka on haudattu Huittisten, Huhtamon ja Vampulan sankarihautausmaahan. Jokaiselle heille on tavoitteena saada oma seppele.
–Idean isä Esa Jaatinen kannustaa yhteisöllisyyteen ja siksi mekin toivomme, että avoimissa talkoissa pystyttäisiin saamaan valmiiksi riittävä määrä seppeleitä.
Lahtinen on esitellyt ideaansa muun muassa kaupungille, seurakunnalle, met-sänhoitoyhdistykselle ja yhdistyksille. Kaikki ovat innostuneita ja ovat hankkeessa mukana.
–Metsänhoitoyhdistys Satakunta on sitoutunut toimittamaan riittävän määrän havuja seppeleitä varten. Lions Club Huittinen on sitoutunut kyyditystehtäviin.

Seppeletalkoiden perusideana on yhteisöllisyys.
–Ei ole tarkoitus, että ihmiset tekisivät seppeleitä kotona, vaan järjestämme avoimia talkoita, jonne voi tulla kuka vaan. Seppeleen tekoon annetaan opastusta eikä tekeminen ole hankalaa. Mukaan on hyvä ottaa työkäsineet ja varata vähän aikaa. Seppeleen tekemiseen tarvitaan vain hakoja ja rautalankaa.
Yhteisten talkoiden pitopaikkana on pääkirjaston talli ja Vampulassa…. Talkoot aloitetaan ensin testitalkoilla Huittisissa. Tarkoituksena on järjestää talkoita pitkin marraskuuta niin Huittisissa kuin Vampulassakin.
Talkooavun lisäksi Lahtinen kannustaa yrityksiä lähtemään talkoisiin rahallisesti  mukaan.
–Olisi todella hienoa, jos sankarihaudoille voitaisiin jo itsenäisyyspäivän aattoiltana laskea sekä seppeleet että kynttilät. Yritykset voivat lähteä tähän mukaan vaikka nimettöminä sponsoroimaan kynttilöiden hankintaa ja osallistumalla mui-den mahdollisten pienempien kulujen kattamiseen, sanoo Kati Lahtinen.

 

 

Non-stop” -talkoot eli mukaan saa tulla piipahtamaan hetkeksi ja kesken kaiken, voittehdä yhden tai useamman seppeleen.
Talkoot ovat autotallissa, jonne on hyvä pukeutua lämpimästi.
Ota mukaan työhanskat, jotta neulaset eivät pistä, ja jos mahdollista pienet oksasakset.
Paikalla havut, rautalanka sekä opastus.

Talkoopäivät: to 2.11 klo 18–20, la 4.11. klo 13–17, ti 7.11. klo 18–20,  to 9.11. klo 18–20 ja ti14.11. klo 18–20.

 

 

 

 

Lue 25.10. Lauttakylä-lehti verkossa
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Raitin?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.