Teillä pärisevät muutkin kuin moottorit

22.03.2019 - 05:22 Mikko Perttunen
Varsinainen liikenneraivo on Suomessa harvinaista, mutta käsimerkkejä ja tööttäilyä kyllä harrastetaan.

Keskisormi nousee pystyyn ja käsi hakeutuu töötille. Ärräpäät purkautuvat kuljettajan kidasta: ”Hemmetin törttö!”

Rattiraivo ottaa monessa autoilijassa toisinaan vallan – ainakin jonkin asteisena.

−Lähtökohtaisesti voisi ajatella niin, ettei ihminen eri ympäristöissä muutu täysin eri ihmiseksi. Joissain tilanteissa on kuitenkin helpompi käyttäytyä huonosti kuin toisissa, liikennepsykologi Sirkku Laapotti Turun yliopistosta kertoo.

Yksi vaikuttava asia on anonymiteetti. On helpompi käyttäytyä huonosti, jos tietää, ettei huutelijaa pysty tunnistamaan. Sama pätee niin nettikirjoitteluun kuin liikenteeseenkin. Tilanne on usein sellainen, ettei kuskien välillä synny edes katsekontaktia.

Kaasupoljinta painamalla pääsee karkuun ja auton kuori antaa myös suojaa. Pelko siitä, että joku käy kraiveleihin kiinni, on ratissa huomattavasti vähäisempi kuin vaikkapa kävelytiellä. Siksi moni uskaltaa uhota tavallista herkemmin.

−Kyllähän siellä liikenteessä puidaan ja huudetaan, ja vaikkei itse olisikaan vielä raivotilassa, niin se meuhkaaminen on yleensä varmin keino saada toinen hiiltymään. Silloin kajotaan niin pyhälle alueelle kuin autonajotaitoon. Olen monesti varoittanut ihmisiä olemaan kommentoimatta toisten ajamista, komisario Tuomo Katajisto kertoo.

Minkä takia ihminen sitten ylipäänsä hermostuu ja menettää malttinsa?

−Usein on kyse turhautumisesta. Oma toiminta ei etene suunnitellusti, ja siihen voidaan reagoida voimakkaastikin. Ihmiselle tulee sellainen olo, että toiset estävät hänen etenemistään ja oikeuksiaan. Liikennehän harvoin soljuu suunnitellusti, Laapotti muistuttaa.

 

 

Ylinopeutta ajavia huittislaisia ärsyttää alinopeus

Huittisissa ei hidastelijoita hyvällä katsella. ”Kylällä kahtakymppiä nysväävät” kanssa-autoilijat saavat huittislaisen veren kiehumaan, voidaan päätellä Lauttakylä-lehden verkkokyselystä. Noin 35 prosenttia vastaajista piti alinopeutta kaikkein raivostuttavimpana asiana liikenteessä.

Ylinopeus ei sen sijaan ärsytä kuin aivan murto-osaa, eikä sitä muutenkaan nähdä suurena syntinä: yli 60 prosenttia lukijoista myöntää itse syyllistyvänsä usein ylinopeuteen. Takapuskurissa kertoo roikkuvansa 11,6 prosenttia vastaajista, ja joka kymmenes syyllistyy usein itse alinopeuteen.

Katsontakannasta riippuen vain tai jopa joka viides pitää itseään nuhteettomana kuljettajana.

Huittisten kenttäpoliisin toiminnasta vastaava komisario Tuomo Katajisto on samoilla linjoilla. Eniten ihmisiä tuntuu liikenteessä raivostuttavan juuri heidän omasta mielestään liian hidas eteneminen:

−Se on sellainen tilanne, joka tyypillisesti voi viedä kiukun puolelle. Usein on kiire johonkin, ja kuljettaja on ehkä laskenut siirtymiseen käytettävän ajan liian tiukille.

 

 

 

 

Lue jutut loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.