Huittisten kaupunki edelläkävijä

21.03.2018 - 05:17 Minna Karru
Kättä päälle yhteistyön merkiksi lyövät Leena Viitala (vas.), Anu Kärki, Anne-Mari Hakuni, Timo Hälli ja Arja Lehtonen.

–Huittinen on harvinaisuus satakuntalaisessa mittapuussa. Harvan kunnan palkkalistoilla on henkilöä, jonka tehtäviin kuuluu myös vapaaehtoistyön koordinointi, toteaa terveyden ja hyvinvoinnin päällikkö Anne-Mari Hakuni SPR:n Satakunnan piiristä.

Huittisissa tehtävä on yksi osa omais- ja perhehoidon yhteyshenkilö Anu Kärjen työtä. Iso osa vapaaehtoistyön koordinointia on välittää vapaaehtoisia yksinäisten ihmisten seuraksi.
–Listoillamme on parisenkymmentä ikäihmistä, jotka haluaisivat vapaaehtoisia silloin tällöin seurakseen.

Aktiivisia vapaaehtoisia on kuitenkin vain kymmenkunta, ja heidän aikansa ei riitä kaikille sitä kaipaaville, Kärki ynnäilee.

SPR:n Huittisten osastossa luvut ovat samaa suuruusluokkaa. Toimittajan kysymykseen onko listoilla samoja nimiä, Kärki vastaa:
–Emme osaa sanoa, sillä meillä on salassapitovelvollisuus.

Vaikka asiakkaiden nimilista ei voi olla yhteinen, se ei estä muuta yhteistyötä. Huittisten kaupunki, SPR:n paikallisosasto sekä Huittisten seurakunta järjestävät vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille infotilaisuuden huhtikuussa.

Kaupunki ja seurakunta ovat tehneet vapaaehtoistyön yhteistyötä aiemminkin, mutta SPR:n paikallisosasto on tähän asti järjestänyt vapaaehtoisille ystäväkoulutusta omin voimin.
–Yksinäisyys on kuitenkin entistä suurempi ongelma, niin meillä täällä kuin koko Suomessa, siksi haluamme nyt yhdistää voimamme, toteaa paikallisosaston puheenjohtaja Timo Hälli.
–Inhimillisen näkökulman lisäksi yksinäisyys on yhteiskunnallinenkin ongelma. Yksinäisyydestä saattaa kummuta sairauksia, jotka aiheuttavat rahallisia kustannuksia, Hakuni lisää.

Vapaaehtoistoiminnan infoa seuraa Huittisissa ystäväkursseja. Niitä on järjestetty paikkakunnalla aiemminkin. Sekä kaupungin ja seurakunnan että SPR:n järjestämillä kursseilla on käynyt väkeä, mutta
–Hävikki on ollut suurta. Kursseille ihmisiä on vielä tullut, mutta sen jälkeen he eivät ole sitoutuneet toimimaan, sanovat Hälli ja seurakunnan vapaaehtoisaktiivi Arja Lehtonen.
–Erityisesti miehistä on huutava pula, Kärki huomauttaa.

–Vapaaehtoinen voi itse määritellä tapaamistahtinsa, ala- tai ylärajaa ei ole, mutta säännöllisyys on hyvästä, Kärki toteaa.

Vapaaehtoistoiminta ei ole rakettitiedettä. Se on enimmäkseen seurustelua ja läsnäoloa. Se ei ole siivoamista, hoitotyötä, eikä raha-asioiden hoitamista
–Tavallisen ihmisen taidoilla sitä tehdään. Ihmiseltä ihmiselle, sanoo Hakuni.
–Maalaisjärjellä toimitaan, lisää Lehtonen.

Oikeastaan ei ole kuin yksi ehto.
–Omien asioiden pitää olla kunnossa, toteaa haastattelussa SPR:n paikallisosaston ystävävälittäjä Liisa Korkalaa tuuraava edellinen ystävävälittäjä Leena Viitala.
–Ja ihmisten välisen kemian pitää toimia, tapaamiset eivät saa olla kummallekaan osapuolelle pakkopullaa, Kärki muistuttaa.
Vapaaehtoistoiminnan info tiistaina 17.4. klo 17–19 SPR:n ystäväpirtti Einolassa, ennakkoilmoittautuminen maaliskuun loppuun mennessä.

 

 

Harmaampi Huittinen

Ystäväpirtti Einolan pyöreän pöydän ympärillä oltiin varmoja, että Sote-Suomessa vapaaehtoistoimijoiden, kolmannen sektorin väen, merkitys kasvaa entisestään.
Mutta ennen kuin mietitään tulevaa järjestäytymisen ja verkostoitumisen tarvetta, pohditaan hetki mitä kunnat jo nyt olisivat ilman kaikenlaisten vapaaehtoistoimijoiden aktiivisuutta.

Myönnetään.
En keksinyt mielikuvitustehtävää itse, vaan terveyden ja hyvinvoinnin päällikkö Anne-Mari Hakuni SPR:n Satakunnan piiristä nosti asian pöydälle.
Mutta minäpä menin käymään Lauttakylä-lehden verkkosivujen Menoksi-palstalle ja tuoreimman (viime viikon) printtilehden seuratoiminta- palstalle...

Ei olisi Huittisissa näinä aikoina teatteriesityksiä, eikä ykköstyypin diabeetikoille vertaistukiryhmää. Kirjastojen näyttelytilat kumisisivat tyhjyyttään. Ja lukupiirissä ei luettaisi Juha Hurmeen Niemeä.
Nappulat eivät hiihtäisi. Ja äidit vauvoineen eivät pääsisi kahvilaan.
Eikä ainakaan olisi ämmien ja mämmien iltaa.

Huittinen olisi – harmaampi.
Minna Karru

 

 

 

Lue 21.3.-Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.