Sisäilmaongelmiin viittaavia oireiluja ”kahvimyllyssä”

20.12.2017 - 05:25 Mikko Perttunen
Lauttakylän lukion ”kahvimyllyssä” opiskelee tällä hetkellä erityisryhmiä.

Lauttakylän lukion vanhassa puuosassa työskentelevillä oppilailla ja henkilökunnalla on ollut sisäilmaongelmiin viittaavia oireita. Huittisten sisäilmatyöryhmä on saanut ilmoituksen asiasta ja ehtinyt jo alustavasti käsitellä sitä.

–Ollaan vasta alkavassa selvittelyvaiheessa, mutta on sovittu, että työterveyshuolto tekee kiinteistössä työskenteleville oirekyselyn. Sen jälkeen meillä on toivottavasti jonkinlainen käsitys siitä, onko kyseessä suppea ongelma, joka kohdistuu jonnekin päin kiinteistöä, vai onko kyseessä laajempi asia, rakennuspäällikkö Ari Jyräkoski Huittisten kaupungilta kertoo.

Oirekysely toteutetaan luultavasti vielä tämän vuoden puolella tai heti alkuvuodesta. Sen tärkeimpiä tehtäviä on esimerkiksi selvittää, kuinka monella oireita on ilmennyt.
Tammikuun loppupuolella sisäilmatyöryhmä miettii jatkotoimenpiteitä kyselyn pohjalta saatujen tietojen perusteella.

–Koko rakennus on varsin kattavasti peruskorjattu, minkä vuoksi tämä tuntuu nyt vähän yllättävältä. Syitä voi kuitenkin olla monia ihan ilmanvaihdon puhtaudesta vakavampiinkin ongelmiin. Mikään ei kuitenkaan anna viitteitä mihinkään isompaan. Aina välillä nämä kuitenkin ovat vähän mystisiä juttuja, Jyräkoski sanoo.

 

 

 

Lue 20.12-Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Raitin?

 

KOMMENTIT
20. joulukuu 2017 - 10:15Nimimerkki: sivusta seurannut
Olen jo vuosia lukenut hämmästyttävän useista tällaisista tapauksista koulu- ja virastorakennuksissa. Epäilen, että yksi syy on energiansäästön nimissä tehty liian tiivis peruskorjaus. Tärkeä syy lienee myös koneellisen ilmastoinnin sammuttaminen heti työ/koulupäivän päätyttyä sekä samalla sisälämmön alentaminen jopa useilla asteilla. Näin saavutettu energiansäästö tulee maksamaan moninkertaisesti kosteusvauriokorjauksina ja pahimmillaan rakennuksen purkamisena ja uuden rakentamisena, kuten kävi jo ala-asteen koululle! Nämä sitten maksaa vihainen veronmaksaja. Mielestäni järjen käyttö on aina paikallaan yritettäessä säästääkin, voi tulla säästö väärässä paikassa kalliiksi! Ilmastonmuutosaktiiveille ja veronmaksajille sanoisin, että jos tuollaisen rakennuksen vuotuinen energiankulutus lisääntyy 5-10% vuositasolla ja käyttöikä pitenee 25 vuodella, purku ja rakennuskustannuksiin menevä energia ja raha voivat olla säästöä suuremmat. Ei koskaan pidä säästää väärässä paikassa!!
20. joulukuu 2017 - 22:29Nimimerkki: Jälkiviisas
Opettaja, opettaja ... jälkiviisaus se on sitä parasta viisautta !
21. joulukuu 2017 - 16:26Nimimerkki: Sivusta vähän lähempää seurannut
Kyseisessä rakennuksessa ilmanvaihto on päällä yöt. Rakennus purettiin hirsirungolle ja kaikki huono puu on vaihdettu. Tiiviysasia taas on maalaisjärkeä omakotitaloissa, niissä koneellinen ilmanvaihto on suurelta osin turha. Julkisia rakennuksia koskee määräys, jonka mukaan ilman on vaihduttava 6 l/s/hlö, tarkoittaa että rakennusta ei voi peruskorjata tai rakentaa ilman massiivista ilmanvaihtoa, tällöin rakenteen on oltava riittävän tiivis, jotta vuotoilmareittejä sisään tai ulos ei pääse muodostumaan.
24. joulukuu 2017 - 12:29Nimimerkki: Tavan tallaaja
Rakennus voi olla ihan hyvässä kunnossa ja hyvin remontoitu, mutta esim. jonkun käyttäjän sulkema korvausilmaventtiili, repsahtanut innovatiivista tms. voi sekoittaa koneellisen ilmastoinnin toiminnan. Onhan näitä löytynyt esim. rakennuksia jotka imee korvaussumma viemäristä tai koneellisen poiston putkia jotka jäätävät ympäristöään (eli tekevät kosteutta). Tärkeää on, että asia selvitetään ja korjataan kuntoon.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.