Kevytautot vauhdittavat autokauppaa

18.03.2019 - 05:07 Pipsa Vatanen
13-vuotias Jani Santaoja haaveilee jo muutaman vuoden päässä siintävistä syntymäpäivistä, jolloin hän pääsee ajamaan kevytautoa.

Kevytautoja eli nopeusrajoittimella varustettuja henkilöautoja odotetaan katuku-vaan loppuvuodesta. Kevytautot ovat herättäneet kiinnostusta huittislaisissa auto-kaupoissa ja niiden odotetaan tuovan nostetta käytettyjen autojen kauppaan.

–Kyselyjä on jo tullut. Uskoisin, että varsinainen kevytautojen myynti alkaa lop-pukesästä, Visa-Auton toimitusjohtaja Samuli Hietarinta toteaa.

Henkilöauto muutetaan kevytautoksi asentamalla siihen lainmukainen nopeu-denrajoitin ja suorittamalla autolle sen jälkeen muutoskatsastus. Auton voi myö-hemmin palauttaa normaaliksi henkilöautoksi.

Eduskunta hyväksyi joulukuussa lakimuutokset, joiden myötä mopoautokortin suorittaneet 15 vuotta täyttäneet pääsevät marraskuun alussa nopeusrajoitetun henkilöauton eli kevytauton rattiin. Kevytautojen on lain valmistelussa tehdyssä arvioinnissa todettu parantavan liikenneturvallisuutta.

Kevyt- ja mopoautojen AM-ajokortin vaatimuksia on kuitenkin kritisoitu liian kevyiksi. Korttiin vaaditaan opetusta vain neljän teoriatunnin verran.

–Mopoauton erotti ennen liikenteessä, kevytautoa ei. Tärkein asia on kuitenkin turvallisuuden parantuminen kuljettajan näkökulmasta. Kevytauto on myös sijoi-tuksena pitkäaikaisempi kuin mopoauto.

Hietarinnan mukaan lakiuudistus vaikuttaa mopoautojen arvoon: myynti laskee ja hintataso romahtaa.

–Me emme esimerkiksi ota enää vaihdossa vastaan mopoautoja.

 

 

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehden autoilu ja liikenne -teemasivuilta
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.