Väestöennuste supistaa palvelutarvetta

16.11.2017 - 05:35 Satu Ojala ja Minna Karru
Suttilan koulun vihkiäisjuhlassa syyskuussa 2014 taputettiin erityisesti musiikkiesityksille. Kuva: Minna Karru

Huittisissa pitkin syksyä tehty varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvitys on valmistunut muilta osin, mutta lapsivaikutusten arviointi toteutetaan vielä tämän kuun aikana.
Palveluverkkoselvityksen taustalla ovat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tilakysymykset. Varhaiskasvatuksessa on ollut tilaongelmia nopeasti kasvaneen palvelukysynnän johdosta ja esimerkiksi nyt käytössä olevat ovat vuorohoidon osalta ahtaat. Lisätiloja tehdään parhaillaan.
Lauttakylän koulu on toiminut jo vuosia väistötiloissa ja uuden koulun rakentaminen alkaa vuonna 2020. (..)

Selvityksessä on tutkittu perusopetuksen palveluverkossa kolmea eri vaihtoehtoa.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa palveluverkkoon ei tehdä muutoksia eli säilytetään viisi alakoulua ja yksi yläkoulu.
Toisessa vaihtoehdossa Loiman ja Suttilan koulujen toiminta lopetettaisiin elokuussa 2022 ja oppilaat siirrettäisiin uuteen Lauttakylän kouluun.
Kolmantena vaihtoehtona on keskitetty yhtenäiskouluratkaisu, jossa Lauttakylän, Loiman ja Suttilan alakoulut sekä Pellonpuiston yläkoulu yhdistettäisiin 0–9 vuosiluokkaa sisältäväksi yhtenäiskouluksi syyslukukauden 2022 alussa.
Keskittäminen mahdollistaisi pedagogisen kehittämisen lisäksi myös säästöjen toteutumisen.

Palveluverkkoselvityksen valmistelu jatkuu virkamiestyönä ja sivistyslautakunnassa syksyn ajan.
Tavoitteena on, että palveluverkkoa koskevat päätökset tehdään kaupunginvaltuustossa tammikuussa, jolloin päätetään myös Lauttakylän koulun sijainnista.

 

 

Lapsia kuultava siinä missä isojakin ihmisiä

–Parasta olisi, että se, joka lukee tätä juttua viiden vuoden päästä, ajattelee, että onko silloin vasta mietitty näitä asioita, nythän nämä ovat jo itsestäänselvyyksiä, Huittisten kaupungin sivistysjohtaja Eija Mattila miettii tulevaisuutta.
Tässä ja nyt Huittisissa tehdään varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvitystä. Ensimmäistä kertaa niin, että selvityksen osana tehdään myös lapsivaikutusten arviointi. Muuallakaan Suomessa asiaa ei ole vielä toteutettu montaa kertaa.
Eija Mattila heräsi ajatukseen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Lapen tilaisuudessa. Eikä vähiten siksi, että Huittinen on sitoutunut myös lapsiystävällinen kunta -malliin.
 

Käytännön kuvioihin huittislaisia olivat marraskuun alkupuolella ohjaamassa Terveyden ja hyvinvointilaitos THL:n projektipäällikkö Kati Honkanen ja draamapedagogi Lotta Mikkonen.
–Huittislaisten kanssa ollaan jalostamassa työkaluja, menetelmiä ja kyselypohjia, myös muiden kuntien käyttöön, Honkanen kertoo.

Huittislaiset lapset saavat vastata piirtämällä ja kertomalla siihen, millainen on mukava hoitopäivä ja millainen on kiva koulu. Kaikkien nähtäville lasten kannanotot tulevat marras-joulukuun vaihteessa, jolloin järjestetään varhaiskasvatuksen näyttely.
Vanhemmat saavat palveluverkkoselvityksen tiimoilta vastattavakseen kyselyn.
–Lapsilla ja aikuisilla on oltava yhdenvertainen oikeus ilmaista näkökantansa ja tulla kuulluiksi, Honkanen sanoo.

 

 

 

Lue jutut kokonaisuudessaan 15.11.- Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Raitin?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.