Koululaiset harjoittelivat vesikiikarin käyttöä ja ottivat näytteitä Loimijoesta

16.09.2019 - 08:14 Satu Ojala
Siiri Mäkelä (vas.) ja Aino Vahala tutkimassa koeverkkojen silmäkokoja.

Sallilan koulun oppilaat tutkivat Loimijokea vähän tarkemmin, kun Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry järjesti 4–6-luokkalaisille vesitutkimuspäivän. Päivä oli osa keväällä alkanutta Mitä kuuluu Loimijoelle -sarjaa.

–Vesipäivän tavoitteena on jakaa tietoa vesien tilasta ja innostaa lapsia tekemisen kautta itsekin huolehtimaan lähivesistään, kertoo projektiasiantuntija Laura Virtanen Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä.

–Oppilaat tuntuivat tosi innostuneilta tästä vesipäivästä. Kun pyysimme heitä nimeämään oman suosikkirastinsa, suosikit jakautuivat hyvin tasaisesti.

Vesitutkimuspäivässä oppilaat pääsivät käyttämään ammattilaisten näytteenottovälineitä sekä perehtymään heidän tutkimusmenetelmiin.

Vesitutkimuspäivän rasteilla oppilaat perehtyivät koekalastusverkkoihin ja arvioivat niiden silmäkokojen määrää. He tunnistivat myös eri kalalajeja, saalistivat haavilla rantavedestä ötököitä, kurkkasivat vesikiikarilla joen pinnan alle ja ottivat vesinäytteitä sekä mittasivat veden pH-arvoja ja lämpötilaa.

–Vampulassa vedestä löytyi valitettavan vähän ötököitä. Kyllä siellä joku sukeltaja viipelsi. Järjestimme vastaavan vesipäivän aiemmin Jokioisilla, Ypäjällä ja Loimaalla, jolloin joesta löytyi hyvin tyypillisiä jokien ”asukeita”, kuten vesimittareita, hopeaseppiä sekä erilaisia simpukoita ja kotiloita, kertoo Laura Virtanen.

 

 

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan Lauttakylä-lehden numerosta 38.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.