Susirajalla joutuu helposti hukkaan

16.03.2018 - 05:23 Mikko Perttunen
Huittisten länsirajalta alkaa laaja asumaton alue. Huittisten, Köyliön ja Kokemäen väliin jäävä soiden ja metsien sävyttämä alue on tärkeä Köyliön susilaumalle.

Villi länsi alkaa Raijalasta. Kun Raumantie erkanee Porintiestä, käyvät ihmisasukkaat vähiin. Alkaa soiden ja metsien sävyttämä sadan neliökilometrin alue Köyliön, Kokemäen ja Huittisten välillä, jonka keskellä on vain muutama talo Peräkallionkylässä ja Kakkurissa.
Ja susia, totta kai.

Alue on käytännössä niin sanotun Köyliön lauman ydinesiintymisaluetta, ja se tarjoaa pedoille luonnonrauhaa, mistä ne aika ajoin kulkeutuvat myös ihmisten näkyville.
–Se on tällä susireviirillä suurin yhtenäinen metsäalue, jossa ei ole asutusta, ja lisäksi siinä on vielä iso alue, jossa ei ole läpikulkuteitä. Metsätiestöä toki on, mutta ne ovat umpikujia. Kaiken kaikkiaan siellä on vähemmän ihmistoimintaa ja ihmisliikettä, Antti Härkälä Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Härkälä kertoo, että vaikka sudet ovatkin tottuneet ihmistoimintaan, kaipaavat ne silti reviirilleen myös rauhallisia alueita. Suomen mittakaavassa keskimääräinen susilauman reviiri on noin tuhat neliökilometriä.
–Tämä kyseinen reviiri on suuruusluokaltaan noin 800 neliökilometriä. Sitä ei tosin pysty ihan vertailukelpoisesti mittaamaan, koska näillä susilla ei ole seurantapantaa. Koko jää luultavasti alle suomalaisen keskiarvon, mutta asettuu kuitenkin siihen tavalliseen vaihteluväliin, Härkälä selittää.

 

Halkivahankivi vanha rajamerkki

Huittinen päättyy läntisimmässä pisteessään Halkivahankiveen.
Se on Huittisten, Säkylän ja Kokemäen yhteinen rajakivi, ja se on mainittu asiakirjoissa jo vuonna 1486. Kivi on aivan Raumantien varrella.

 

 

 

 

Lue jutut loppuun 14.3.-Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.