Lintutornin korjaustyöt alkoivat

15.03.2017 - 08:48 Anna Nieminen
Humppilalainen Jouko Alhainen on suunnitellut ja rakentanut Kärjenkallion lintutornin vuonna 1995. Nyt hän on urakoitsijana korjaamassa ajan hampaan kuluttamaa tornia.

Kärjenkallion torni saadaan käyttöön jälleen huhtikuussa.
Puurijärven ja Isosuon kansallispuiston lintutorni on ollut suljettuna kävijöiltä viime kesästä saakka. Vuonna 1995 rakennetun Kärjenkallion tornin rakenteissa havaittiin puutteita ja se suljettiin asiakasturvallisuuden takia.
–Sulkeminen oli varotoimenpide, jolla varmistettiin, ettei haavereita satu. Onhan kuitenkin kysymys todella korkeasta kohteesta, kertoo tornin korjausurakoitsija Jouko Alhainen.
–Ylätasanteen laudoitus oli pehmennyt ja kuivunut niin, että niistä saattoi näkyä valoa läpi. Aika kuluttaa, olivathan laudat jo yli kaksikymmentä vuotta vanhat. Nyt tilalle tulee uutta painekyllästettyä kakkosnelosta, hän jatkaa.
Reilu viikko sitten korjauksen aloittanut Alhainen on myös suunnitellut ja rakentanut Kärjenkallion tornin. Hän tietää, mistä puhuu ja mitä pitää tehdä.
–Aika ajoin torneja täytyy huoltaa ja laudoituksia vaihtaa. Täällä tukirakenteiden päälle valetut kakut ovat myös halkeilleet, joten ne piikataan pois ja tilalle valetaan uudet, kertoo Alhainen.

Kahdenkymmenen metrin korkeuteen kohoavan lintutornin korjaussuunnitelman on tehnyt Metsähallituksen Anssi Riihiaho yhdessä kenttäpäällikkö Jere Rauhalan, rakennusmestari Kai Takalan ja pilareista vastaavan Jussi Kosken kanssa. Riihiaho kertoo korjauksen alkaneen suunnitellusti.
–Tornin korjaus on aloitettu, ja sen on määrä valmistua huhtikuun puolen välin tienoilla. Jos ei mitään vaikeita sääolosuhteita saada tähän kohtaan, niin pysytään aikataulussa. Urakoitsija silmäilee korjausta tehdessään myös muita rakenteita ja katsoo, havaitseeko muuta korjattavaa, kertoo Riihiaho.
–Kärjenkallion lintutornin korjauksen kustannukset tulevat maksamaan ilman arvonlisäveroa 15 000 euroa. Korjauksen ollessa valmis sopivasti lintujen kevätmuuton aikaan, pidämme tornilla myös uudet avajaiset, Riihiaho lupaa.

Lintutornien monitaituri ja kurkikuiskaaja

Kärjenkallion lintutornin arkkitehti, humppilalainen Jouko Alhainen on lintutornien ekspertti. Mies kertoo rakentaneensa elämänsä aikana parisensataa tornia ja suunnitelleensa siihen päälle vielä 150 lisää.
–Ensimmäisen lintutornini rakensin vuonna 1957 Hämeenlinnaan. Se on todennäköisesti myös maailman ensimmäinen torni, joka on rakennettu juuri lintujen tarkkailua varten, epäilee Alhainen.
Mies on aktiivinen lintuharrastaja ja rengastaja. Erityisesti sydäntä lähellä ovat kurjet. Ei ihme, että häntä kutsutaan kurkikuiskaajaksi, sillä tälläkin hetkellä hänellä asustaa kotonaan kolme kuntoutettavaa kurkea.
–Kurjista vanhin, Kookka, täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Se on haettu täältä Puurijärveltä haavoittuneena.
Kookka seuraa Alhaista kaikkialle ja tuntee jo kilometrien päähän tämän auton äänen.
–Kyllä naapurit tietävät milloin olen tulossa kotiin. Kurjet tröötöttävät jo kaukaa, nauraa Alhainen.
Toisinaan Kookka käyskentelee Alhaisten talossa sisällä. Takaisin Puurijärvelle sitä ei voida palauttaa lentokyvyttömyyden takia.
Alhainen seisoo Kärjenkallion tornissa ja keskeyttää hetkeksi tasanteen uusien lautojen kiinnittämisen. Hän tähyilee kauas suolle ja toteaa, että joutsenet saapuvat jo ja pitävät aika kailotusta.
–Muita muuttolintuja ei ole vielä saapunut. Joutsenten lisäksi lapinharakka, toiselta nimeltään isolepinkäinen, näkyi yhtenä päivänä.
Huomaan kaukana metsän tuntumassa suuren petolinnun. Etsin sen kameraani ja Alhainen tunnistaa linnun heti merikotkaksi.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.