Vuodeosastolla tungosta

13.12.2017 - 05:38 Satu Ojala
–Huittisten terveyskeskuksen vuodeosaston kaikki paikat ovat koko ajan täynnä. Parhaillaan käytössä on ylipaikkakin, sanovat hoitotyön johtaja Susanna Koivunen, sairaanhoitaja Anna-Mari Riihimäki, osastonlääkäri Anna Harjula ja vt. ylilääkäri Olli Bäckman

Edellisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa nousivat esille siirtoviivemaksut, jotka ovat nousseet Huittisissa lähes 800 prosentilla. Korotus kuulostaa huimalta ja termi siirtoviivemaksu vieraalta.
–Huittisten kaupungilta peritään siirtoviivemaksua, kun siirtokelpoisia potilaita ei voida siirtää omaan terveyskeskukseen keskussairaalasta. Viime vuonna näitä maksuja kertyi 1 800 euroa, tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä 21 000 euroa, kertoo hoitotyön johtaja Susanna Koivunen Huittisten terveyskeskuksesta.
Siirtoviivemaksuja peritään toisesta päivästä lähtien, kun potilas on keskussairaalassa ilman, että hänellä on tarvetta erikoissairaanhoitoon. Taksa siirtoviivemaksusta on 600 euroa vuorokaudelta.
Maksujen kertyminen johtuu siitä, että terveyskeskuksen vuodeosasto on lähes koko ajan täynnä.
–Nytkin meillä on yksi potilas ylipaikalla.
Vuodeosasto on tarkoitettu potilaille, joilla on tarvetta akuuttiin hoitoon, kuntoutukseen tai saattohoitoon.

Terveyskeskuksessa sattui toukokuun lopulla vesivahinko, jonka seurauksena kaksi potilashuonetta on ollut perä jälkeen poissa käytöstä. Toisen remontti on parhaillaan viime metreillä.
–Vuodeosastolla on 30 potilaspaikkaa ja määrä on oikeassa suhteessa kaupungin kokoon nähden.
Vuodeosaston paikoista kolmannes on käytössä niillä potilailla, jotka odottavat siirtoa johonkin toiseen paikkaan, esimerkiksi tehostettuun tai tuettuun palveluasumiseen.
–Terveyskeskusta ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen hoitoon, siihen nämä paikat ovat epätarkoituksenmukaisia. Meillä kokoontuu säännöllisesti työryhmä, joka etsii ratkaisua näihin ongelmiin.Tulppa jatkohoitoon siirtyvien osalta pitäisi kyetä purkamaan, sanoo Koivunen.
–Ikäihmisille viedään kotiin mahdollisimman paljon palveluja, mutta jos 3–4 käyntiä vuorokaudessa ei riitä, pitäisi löytää muita asumisvaihtoehtoja, sanoo vt. ylilääkäri Olli Bäckman.

Yhden hoitopäivän kustannukset kaupungille ovat omassa terveyskeskuksessa 197 euroa. Keskussairaalasta terveyskeskukseen tulossa olleita potilaita on siirretty myös Säkylän terveyskeskukseen, joka laskuttaa hoitopäivästä kaupunkia 248 euroa.
–Säkylän terveyskeskusta olemme käyttäneet jo useamman vuoden ajan ja tänä vuonna siellä on aina muutama potilas ollut.

Huittisten terveyskeskuksen, kotipalvelun, Kaarirannan ja vanhainkodin käytössä on ollut etägeriatri ja palvelu on Bäckmanin mukaan toiminut hyvin.
–Etägeriatrin avulla voivat monet ikäihmiset asua kotona pidempään.
–Omaishoitajien jaksamiseksi pitäisi kuitenkin löytää lisää yrittäjähenkisiä hoitoalan ammattilaisia, jotka voisivat hoitaa intervallijaksojen ajan ikäihmisiä kotonaan. Jos omaishoitaja sairastuu tai uupuu, tarvitaan apua kahdelle hoidettavalle.
–Ongelmamme on joustomarginaalin vähäisyys. Ikääntyminen alentaa toimintakykyä ja tuo muistisairauksia, jolloin tarve tehostettuun palveluasumiseen kasvaa. Koti on se tavoiteltavin ja paras paikka vanhukselle, mutta tiettyyn rajaan asti. Terveyskeskuksessa on tällä hetkellä 9–10 potilasta, jotka odottavat paikkaa pysyvämpään hoitoon, sanoo Olli Bäckman.

 

 

Vanhusten asumispalvelut

Kaupungin omat:
Kuninkaisten vanhainkodissa 32 paikkaa ja 4–5 intervallipaikkaa
Kaarirannan palveluasunnot 20 paikkaa
Kaarirannan ryhmäkodit 28 paikkaa
Palvelukeskus Annala 33 paikkaa + 6 intervallipaikkaa
Kaikki täynnä

Ostetut:
Attendon Tuulentuvasta 12 vakituista paikkaa ja 5 intervallipaikkaa, täynnä
Attendon Iltatuulu 20 vakituista paikkaa, heillä lisäksi ulkopaikkakuntalaisia
Attendon Ainokoti, 15 vakituista paikkaa, täynnä
Paikkoja on tänä vuonna ostettu kaupungille 5 lisää
Yksi paikka maksaa kaupungille noin 35 000 euroa vuodessa

 

 

 

Lue 13.12.-Lauttakylä-lehti verkossa.

Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Raitin?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.