Nyt bongataan pönttöjen lintuja

11.06.2016 - 06:06 Minna Karru
Kirjosieppo oli viime vuonna pönttöbongauksen yleisin havainto. (Kuva: Ari Ahlfors)

BirdLife Suomi järjestää tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina Pönttöbongaus-tapahtuman, jossa tarkkaillaan pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja. Tavoitteena on kerätä tietoa pönttölinnuista ja niiden pesinnästä sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan.
Havainnot voi ilmoittaa muun muassa osoitteessa www.ponttobongaus.fi. Bongauksen tulokset päivittyvät tapahtuman aikana BirdLife Suomen sivuille.

Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 5000 ihmistä, jotka ilmoittivat lähes 30 000 linnunpöntön tiedot.
Huittisissa 15 osallistujaa 12 paikassa havainnoi viime vuonna 89 pönttöä, pesintöjä ilmeni 65. Sastamalassa oli viime vuonna 48 havainnoijaa 32 paikassa, pönttöjä tutkailtiin 279, joissa pesintöjä oli 158.
–Koko Suomen mittakaavassa pöntöissä havaittiin pesivänä 36 lintulajia. Yleisimmät pöntöissä pesivät linnut olivat kirjosieppo, talitiainen ja sinitiainen. Kaikkien näiden lajien määrä laski jonkin verran edellisvuodesta, mutta oli aavistuksen korkeampi kuin vuonna 2013, ynnäilee suojeluasiantuntija Tero Toivanen BirdLife Suomesta.

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.