Huittislaisia mukana viljelijöiden mielenosoituksessa

11.03.2016 - 11:25 Marja-Liisa Hakanen
Senaatintorilla viljelijöiden mielenosoituksessa on mukana myös joukko huittislaisia ja vampulalaisia viljelijöitä. Kuva: Anne Kangasvuori-Hosike

Senaatintorilla Helsingissä on parhaillaan menossa mielenosoitus viljelijöiden vaikean taloudellisen tilanteen takia. Aamupäivän aikana torille on saapunut yli 3 000 viljelijää ja 500 traktoria ympäri Suomen. Mukana on toistakymmentä MTK Huittisten ja MTK Vampulan jäsentä.
Viljelijät kertovat paikan päällä tuntemuksistaan ja esittävät hallitukselle vetoomuksen maatalouden vaikean taloustilanteen helpottamiseksi.
Viljelijöiden tulot ovat tipahtaneet rajusti viimeisen parin vuoden aikana Venäjän asettaman elintarviketuontikiellon, vaikean markkinatilanteen sekä tukimaksuviivästysten ja -leikkausten vuoksi. Viljelijöiden henkistä jaksamista rassaa jatkuvasti kiristynyt, pilkuntarkka tukibyrokratia ja tukien takaisinperintä olemattomimmistakin rikkeistä. 
−Keskimääräinen maataloustulo on Suomessa tippunut eniten koko EU:ssa vuoden 2012 jäl-keen. Luonnonvarakeskuksen tuoreen tiedon mukaan maataloustulo tippui vuonna 2015 peräti 40 prosenttia edellisvuodesta. Viime vuoden maataloustulo oli arviolta 9 700 euroa vuodessa tilaa kohti. Moni tila on joutunut lopettamaan ja jatkajat ovat tehneet kaikkensa kustannusten leikkaamiseksi. Tilanne on nyt katastrofaalinen, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Viljelijöiden viestiä ovat luvanneet tulla kuulemaan pääministeri Juha Sipilä  sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.