Kotisirkat sirittävät Kukonharjassa

09.02.2018 - 05:29 Marja-Liisa Hakanen
Sirkat saavat kasvaa kasvatuslaatikoissaan munakennoissa noin kuusi viikkoa, jonka jälkeen ne ovat valmiita pakastettaviksi.

Huittisten Kukonharjassa asuvan Anne Koivuniemen autotallissa käy kova siritys. Se lähtee kotisirkoista, joita Koivuniemi on kasvattanut viime syksystä saakka. Hän kiinnostui hyönteisten kasvatuksesta jo pari vuotta sitten ja lokakuussa tilalle, jossa on emakkosikala, tuli myös sirkkoja.
–Luin lehtiartikkelin, jossa aiheesta kerrottiin. Leikkasin sen talteen ja seurasin muutenkin, miten hyönteisten kasvatus Suomessa kehittyy. Vuosi sitten aloin tosissani miettiä, ryhtyisinkö itsekin kasvattamaan sirkkoja, Koivuniemi kertoo.

Hän kiinnostui sirkkojen kasvatuksesta myös siksi, että on aikoinaan opiskellut ravintolakoksi.
–Uusi raaka-aine kiinnosti siinäkin mielessä.

Koivuniemi otti yhteyttä Finsectiin ja kyseli sieltä, mitä sirkkojen kasvattamiseen vaadittaisiin. Finsect Oy on Lauri Jyllilän ja Sami Lähteen yritys, joka edistää hyönteismaataloutta.
Finsectin tuottajayhteisöön kuuluu parikymmentä hyönteistuottajaa. Anne Koivuniemen hyönteiskasvattamo Karfilec on Huittisten ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa laatuaan.

Koivuniemet remontoivat 15 neliön autotalliin sirkoille hyvät kasvuolosuhteet. Sirkat pitävät lämpimästä, hyvä lämpötila on 27–30 astetta.
Myös kosteutta pitää olla sopivasti, noin 50 prosenttia on Anne Koivuniemen mukaan aika hyvä.

Sirkkakasvattamon toiminta pääsi vautiin, kun Anne Koivuniemi haki Kurikasta Finsectiltä yhden satsin täysi-ikäisiä sirkkoja, joista sitten munitti omia sirkkoja kymmeneen laatikkoon.
–Siitä se lähti ja alkoi tuotannon opettelu. Olen saanut Finsectiltä apua ja neuvoja, mutta myös hyvin vapaat kädet tehdä itse havaintoja ja toimia sen mukaan.

Anne Koivuniemi myöntää, että sirkkojen käsittelyssä oli alkuun totuttelemista.
–Kun ne hyppivät kädelle, ensimmäinen reaktio oli vaistomaisesti puistatus, mutta pian niihin tottui. Pikku hiljaa opin, miten ne käyttäytyvät. Esimerkiksi sen, että kun kasvatuslaatikon avaa, ne menevät mielellään piiloon.

Sirkkojen kasvatus on käsityötä. Tällä hetkellä siihen menee Anne Koivuniemeltä muutama tunti päivässä, mutta kun kasvattamo aikanaan toimii täysillä, työ on täysipäiväistä. Kasvatuslaatikoita, joissa ovat sekä munitettavat että kasvavat sirkat, on kaikkiaan 125.
–Mielenkiintoista ja haastavaa tässä on se, että osaa ruokkia sirkkoja oikein, jotta ne kasvavat riittävän nopeasti ja tasaisesti.

Sirkat syövät kurkkua, porkkanaa ja niitä varten valmistettua kasvispohjaista, sataprosenttisesti kotimaista rehua, jossa proteiininlähteinä ovat muun muassa härkäpapu ja herne.
–Kurkut ovat Härkälän puutarhan kakkoslaatua ja porkkanakin tulee lähituottajalta eli aitoa lähiruokaa. Aikamoisia määriä niitä kuluu. Kun kaikki kasvatuslaatikot ovat täynnä, kurkkua menee noin 90 kiloa viikossa.

Kotisirkat kasvavat noin kuusi viikkoa, jonka jälkeen ne pakastetaan. Kasvun aikana sirkka luo kuorensa kuusi kertaa.
Kova kitiinikuori ei jousta, joten kasvu vaatii useampaan kertaan vanhasta kuoresta luopumista.

–Kuoren alta paljastuu hyvin vaalea kaveri, joka vähitellen tummuu. Kun sirkat kasvavat, ne alkavat sirittää. Myös siritys kertoo, että ne ovat valmiita harvestoitaviksi. Koiraat sirittävät ja naaraat munivat, se on niiden ”työnjako”.

–Kasvatus on todella mielenkiintoista, tässä oppii jatkuvasti uutta. Olen tyytyväinen, että olen pystynyt antamaan myös Finsectille joitain uusia ideoita eteenpäin vietäväksi, Anne Koivuniemi kertoo.

Sirkkojen kasvatus pitää hänet aika lailla kiinni, sillä sirittäjiä ei voi pitkäksi aikaa jättää.
Apukäsiä on kuitenkin luvassa omasta takaa, sillä Koivuniemen tytär ja poika ovat jo hiukan olleet auttamassa ja oppimassa, miten kotisirkkoja hoidetaan.

 

 

 

Hyönteisruuan kysyntä kovassa kasvussa

Koivuniemen pakastimessa on tällä hetkellä noin kahdeksan kiloa pakastettuja kotisirkkoja, koska tuotanto on vasta alussa.
Suurin osa sirkoista lähtee markkinoille Finsectin kautta. Kysyntä kasvaa koko ajan, sillä Suomessa on nyt aikamoinen hyönteisruokabuumi.

Myös suoraan Koivuniemen tilalta voi ostaa pakastettuja, tuoreita sirkkoja.

Hyönteisruuan kysyntää on vauhdittanut erityisesti Suomen päätös muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa niin, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen on sallittua myös meillä.
Suomessa sallitaan vain kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö. Kokonaisia hyönteisiä voidaan kuitenkin rouhia, jauhaa tai kuivata.

–Itse maistoin kuivattuja kotisirkkoja ensimmäisen kerran viime kesänä Huhtamon filmifestivaaleilla. Kotona olemme paistaneet tuoreita sirkkoja ja käyttäneet niitä myös salaateissa. Maku on aika mieto, hiukan pähkinäinen, Anne Koivuniemi kuvailee.

Hän sanoo pohtineensa, kuinka paljon makuun voi vaikuttaa ravinnolla.
–Pitää kokeilla, miten paljon sirkkoihin saisi esimerkiksi valkosipulin makua, jos niille syöttää valkosipulia, ja söisivätkö ne edes sitä, hän pohtii.

Koivuniemi on tarjonnut sirkkamaistiaisia perheen lisäksi myös ystäville ja tutuille kyläläisille.
–Aika ennakkoluulottomasti niitä on maisteltu, vaikka on joku kieltäytynytkin. Uskon, että hyönteisruoka on tulevaisuudessa yksi hyvä vaihtoehtoinen proteiininlähde, Anne Koivuniemi tuumii.

 

 

 

Lue 7.2.-Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.