"Onko puhuttu liikaa hallintorakenteista?"

08.03.2017 - 06:06 Minna Karru
Paneelissa olivat sairaanhoitaja/sydänhoitaja Marja Ahola Vammalan aluesairaalasta (oik.) sekä kansanedustajat Jaana Laitinen-Pesola, Laura Huhtasaari, Jari Myllykoski, Arto Satonen, Ilmari Nurminen ja Timo Kalli.

–Aika iso veto siitä, että sekä Huittisissa että Sastamalassa säilyy laaja-alainen palvelukeskus sote-uudistuksen jälkeenkin. Todennäköistä on sekin, että palveluntarjoajia ei Huittisissa ja Sastamalassa ole monia niin kuin tulee olemaan esimerkiksi Porissa ja Tampereella, totesi eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Arto Satonen (kok) Huittisissa maanantaina.
Hän avasi koko kansan sote-keskustelun, jonka järjestivät Huittisten, Äetsän, Sastamalan, Punkalaitumen, Kokemäen ja Nakkilan rotaryklubit. Risto Ryti-saliin kootussa paneelissa istuivat kansanedustajat Laura Huhtasaari (ps), Timo Kalli (kesk), Jaana Laitinen-Pesola (kok), Jari Myllykoski (vas), Ilmari Nurminen (sd) sekä sairaanhoitaja/sydänhoitaja Marja Ahola Vammalan aluesairaalasta.

Sote-uudistuksen tarpeellisuudesta kaikki keskustelijat olivat samaa mieltä, mutta tällä hetkellä esillä olevat keinot eivät saanet ihan kaikilta kannatuksen "peukutusta". Kriittisimmin asiaan suhtautui Myllykoski, jonka mielestä kyse on vallankumouksel-lisen suuresta asiasta. –Missään maassa ei ole tehty näin isoa muutosta kertarysäyksellä. Onko tämä hyppy tuntemattomaan?

Puolentoista tunnin puheiden jälkeen Ahola summasi, että keskustelusta ei saanut yhtä jämptiä tietoa.
–Mutta eihän sitä kellään vielä taida ollakaan, hän totesi.
Eduskunta aloitti virallisesti sote-käsittelyn eilen tiistaina, päätöstä odotetaan en-nen juhannustulia. Kymmenkunta vuotta vellonnut sote-puhe on pitänyt Aholan mukaan henkilöstön turhankin pitkään odottavalla kannalla.

"Ihmisen tiedettävä, että joku ottaa hänestä vastuun." Timo Kalli

–Emme me niinkään pelkää työn menettämistä, emme vain tiedä missä sitä teemme ja mikä on tehtävämme, reilut 30 vuotta hoitajan työtä tehnyt Ahola totesi.
Laitinen-Pesola korosti henkilöstön huomioimisen tärkeyttä sote-muutoksessa.
–Henkilöstöhän sen lopulta tekee tai jättää tekemättä. Julkisessa keskustelussa on taidettu liikaa puhua hallintorakenteista, ihminenhän on tärkein.
–Se, että palvelukeskuksen oven avatessaan ihminen tietää, että joku ottaa hänestä vastuun, totesi Kalli.

–Ihmisten yhteentoimimisen lisäksi tarvitaan myös toistensa kanssa "keskustele-vat" tietojärjestelmät. Digitaalisaatio on muutoinkin yksi mahdollisuus kustannus-säästöihin, esitti Huhtasaari.
Laitinen-Pesola mainitsi lisäksi robotisaation ja keskittämisen. Myllykoski hakisi säästöjä myös muun muassa prosessiketjujen virtaviivaistamisella sekä hallintorakenteiden turhan hierarkian poistamisella.
Panelistit eivät kuitenkaan olleet varmoja tuoko uudistus ainakaan heti kättelyssä säästöjä, joita sillä haetaan.
–Ehkä sitten jos hoitopoluista saataisiin mahdollisimman suoria ja nopeita, mutta kyllä haasteita on, Huhtasaari sanoi.
Kalli painotti hyvien ja toimivien käytäntöjen monistamista. Pyörää ei kannata keksiä uudelleen.

Ilmari Nurmisella oli huoli kuumentuneista terveysalan markkinoista. Isommat yritykset ostavat jo tällä hetkellä pienempiä yrityksiä pois markkinoilta.
–Eikä monopoli ole hyvä asia. Kyseessähän on miljardiluokan bisnes.
–Kannatan valinnanvapautta ajatuksen tasolla, mutta miten se tapahtuu käytän-nössä? Jo nyt suomalaiset ovat eriarvoisessa asemassa palveluiden saannin suhteen, eläkeläisten ja työttömien tilanne on usein tiukka.
Satonen muistutti, että maakunnan on vastattava palveluista silloin, jos niitä ei ole markkinaehtoisesti saatavilla.
Nurminen nosti esiin myös isojen firmojen voitontavoittelun. Laitinen-Pesola to-tesi kannattavansa monituottajamallia, joka hänen mielestään on mahdollisuus saada toimijat kilpailemaan laadulla, ja samalla sparraamaan toisiaan.
Huhtasaari totesi kannattavansa julkisen palvelun lisäksi pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa.
–Yksityistämistä en puolla, mutta ei julkinenkaan monopoli ole hyvä asia.

 

KOMMENTIT
11. maaliskuu 2017 - 1:01Heikki
Kyllä on prosessiketjujen virtaviivaistaminen ja hallintorakenteiden hierarkia hyvin korkeatasoista keskustelua Huittisissa. Ihmisten hoitoon tarvittava tietämys ja voimavarat ovat jo olemassa alueellisesti ja paikkakunnallisesti. Tätä tietämystä arjen hoitoa kehittämällä asiat etenee. Ei kauungin tai sairaanhoitopiirin tarvitse kaikkea (byrograattisesti) tuottaa, jos ostettu on tehokkaampi, yhtä hyvä tai parempi.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.