Mansikkatiloilla laiminlyöntejä työaikakirjanpidossa

26.07.2010 - 12:11 Sirpa Mähkä

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut jokakesäiseen tapaan alueen marjatiloja ja erityisesti ulkomaalaisen työvoiman käyttöä tiloilla.

Enemmistöllä tarkastetuista tiloista työskentelee mansikan poimijoita muun muassa Virosta, Venäjältä tai Ukrainasta. Sadonkorjuutyössä ei tarvita työntekijän oleskelulupaa silloin, kun työ kestää alle kolme kuukautta. Esimerkiksi venäläisillä ja ukrainalaisilla tulee kuitenkin olla viisumi.

Tarkastuksissa ei havaittu laitonta maassaoloa eikä luvatonta työntekoa. Työntekijöiden palkat olivat pääosin työehtosopimuksen mukaiset.

Monilla tiloilla työnantaja oli laiminlyönyt työaikakirjanpidon pitämisen ja lakisääteisen työterveyshuollon järjestämisen. Työaikakirjanpitoa tulee pitää myös silloin, kun marjoja poimitaan urakkapalkkauksella. Työterveyshuolto on järjestettävä lain mukaan myös sesonkityöntekijöille.
 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.