Äidinkieli oli jo ennen isänmaata

06.12.2018 - 17:18 Minna Karru
Maammelaulu kajahti kunnioittavasti seisten itsenäisyyspäivän juhlassa Risto Ryti-salissa Huittisissa. Kuva: Anna Nieminen

–Käsin kosketeltava ja näkyvä isänmaamme on maata, vettä ja ilmaa. Vaikeasti kosketeltava ja usein näkymätön isänmaamme taas on henkeä, tunnetta ja kieltä, totesi juhlapuhuja Tapio Liinoja itsenäisyyspäivän juhlassa Huittisissa

–Äidinkieli oli jo ennen isänmaata. Aleksis Kivi pani sen tunteen palon kirjojen kansiin ja ihmisen suuhun. Toivon mukaan se ei tulevaisuudessa tule vain englannin kielellä ulos.

Nummisuutarin Eskon sanoin puheensa aloittanut ja päättänyt vampulalaissyntyinen juhlapuhuja otti kantaa myös paikalliseen asiaan.
– Toiveeni on se, että voisimme lukea Aleksis Kiveä vielä monia vuosia, myös Huittisten kaupungin Vampulan kaupunginosan sivukirjastossa.

Puhessaan Liinoja kyseli provosoiden:
–Kannattaako lukeminen, kun meillä on internet? Siellähän on kaikki tieto. Miksi opetella lukemaan, kun karjumallakin kuuluu?

–Onko niin, että huutajat ovat niskan päällä ja kaikki hienovireisyys loistaa poissaolollaan. Onko ainoa mahdollisuus nöyrtyä sen edessä, että sosiaalinen media pahimmillaan latistaa kaiken analyyttisen keskustelun?

–Ennen oli vaikea erottaa oleellinen epäoleellisesta. Nyt on vaikea erottaa, mikä on totta ja mikä ei. Tästä on tullut myös uusi sodankäynnin muoto, jolla horjutetaan itsenäisten valtioiden ja ihmisten elämää. Hybridisodankäyntiä on vaikea huomata. Se on kavalampaa. Se on jatkuvaa mainilanlaukausta.

Liinoja korosti, että kannattaakin pitää kiinni hyväksi havaitusta sivistyksestä ja kulttuurista.

 

 

 

Lue lisää itsenäisyyspäivän juhlallisuuksista 12.12.-Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.