Maalaisjärkistä tekemistä

03.05.2019 - 05:05 Minna Karru
–Näytä lapsellesi, että hän kelpaa ja riittää, Suomen Supernannynä tunnettu psykoterapeutti Piia Penttala opastaa.

 

–Vanhemmuus on lapsen perustarpeista huolehtimista ja kasvun ja kehityksen turvaamista. Vanhemman tehtävä on ennen kaikkea jaksaminen, se että jaksaa viitsiä ja välittää, opastaa Suomen Supernannynä tunnetuksi tullut psykoterapeutti Piia Penttala.

–Jaksaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jaksaa myös silloin kun ei oikeasti enää jaksa. Tarvitseva saa nykyaikana apua, hän painottaa.
–Vanhemman pitääkin tunnistaa oma jaksamisrajansa.

–Ensiapua voi saada vaikka hiekkalaatikon laidalla. Toisten kanssa puhuminen saa ymmärtämään, että muillakin on samoja tunteita. Myös se tieto voi auttaa, että jossain vaiheessa jaksamishuolet loppuvat – tai ainakin muuttavat muotoaan, hän sanoo.

Penttala sanoo joskus mittansa täyttyvän, kun hän kuulee vanhempien puhuvan ruuhkavuosista, oman ajan ottamisesta ja puolison kanssa vietettävästä laatuajasta.
–Kun lapsi/lapsia on saatu, kun perhe on muodostunut, sen pitää olla prioriteeteistä ensimmäinen, Penttala ajattelee.

–Vanhempien on syytä miettiä millaista vanhemmuutta toteutetaan ja sitten pyrkiä toteuttamaan se.

Penttala korostaa perhe-elämän iloa.
–Iloa kaikesta siitä mikä on ympärillä. Aina pitäisi oikeasti huomata kaikki se, mitä on saanut. Ja iloinen ja tyytyväinen kannattaa olla avoimesti, hän kannustaa.

 

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

KOMMENTIT
4. toukokuu 2019 - 8:09Nimimerkki: iivari
Joskus kyllä tulee mieleen, että miten voi näyttää lapselle tietä, jos on itse pari askelta jäljessä? Lapsenhan tulisi kasvaa turvallisessa ympäristössä, jossa voi luottaa siihen, että asiat tapahtuu säännönmukaisesti ja oikein. Siksi päätehtävä minusta on järjestyksen luominen elämään ja lapselle, sen opettaminen, että yksilön on ensin opeteltava sopeutumaan ja havainnoimaan, jotta voi sitten oppia uutta. Kasvu, jos se on hallitsematonta, johtaa kaaokseen aika helposti... Silloin ei vanhemmat enää ehdi juosta edes perässä vaan lapsi vie heitä ja koko yhteisöä, päätyen lohduttomana ehkä ojan pohjalle, josta nousu voi olla mahdotontakin. Noh, vuoden nannyksi pääsy on valinta ja pullantuoksu markkinoi - mutta entäs se vastuu? Ihmisen vapautta korostetaan, muttei sitä, että ilman vastuuta ei voi olla vapauttakaan.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.