Jokisivun kultakaivos mukana tutkimushankkeessa

02.03.2016 - 06:06 Minna Karru
Dragon Miningin Jokisivun kultakaivoksen kokonaispinta-ala on noin 70 hehtaaria. (Kuva: Mikko Monnonen)

Huittisten Jokisivun kultakaivos on mukana kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa kehitellään kullan tuotantoon ja ympäristövaikutusten hallintaan ekotehokkaita tekniikoita.

Huittislainen tutkimusaihe on adsorbenttikemikaalien toimivuus kuivatusvesien puhdistuksessa. Tähän mennessä Jokisivun kuivatusvesiä on tutkittu laboratoriomittakaavassa.
Toukokuun puolivälin jälkeen tutkijat tulevat Huittisiin.
–Silloin toteutetaan vesien käsittelykokeet paikan päälle toimitettavalla vesien käsittelyn pilot-laitteistolla, jolla voidaan testata vesien käsittelykemikaalien puhdistustehokkuutta todellisessa mittakaavassa, sanoo tutkija Soile Backnäs Geologian tutkimuskeskuksesta.
–Hankkeessa on tavoitteena kehittää myös kustannustehokkaita vesien käsittelyratkaisuja kultakaivosten kuivatus- ja prosessivesien käsittelyyn. Jokisivun kaivoksella kuivatusvesien haitta-ainepitoisuudet ovat hyvin alhaiset ja kaivoksen päästöt alittavat ympäristöluvassa asetetut luparajat. Siitä huolimatta Dragon Mining on ollut kiinnostunut kartoittamaan kustannustehokkaita ratkaisuja vesien käsittelyn kehittämiseen, Backnäs kertoo.

 

Lue lisää tämän keskiviikon Lauttakylä-lehdestä.

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.