Ladataan ilmoitusta
Satakunta 24.4.2020 19:55

Satakunnassa ei neljään päivään uusia varmistettuja covid-tartuntoja - suositeltuja varotoimia pitää silti jatkaa

Kuvituskuva: Pixapay
Kuvituskuva: Pixapay

Satakunnassa on edelleen rauhallista koronavirusinfektioiden suhteen. Yhtään uutta covid-tapausta ei ole todettu neljään päivään, vaikka näytteitä otetaan vilkkaasti. Laboratoriovarmennettuja tapauksia on maakunnassa edelleen 50.

Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo, että toinen Satasairaalassa tehohoidossa olleista potilaista on siirretty osastohoitoon kuntoutumaan, toinen on edelleen teho-osastolla.

-Näytemäärät ovat Satakunnassa lisääntyneet. Viime päivinä on otettu noin 120-150 näytettä päivässä, mutta enemmänkin voidaan tutkia. Testiä tarjotaan kaikille potilaille, joiden oireet viittaavat covid-infektioon. Tavalliset hengitystietulehdukset ovat kuitenkin vähentyneet sekä vuodenajan että varotoimien myötä, joten tutkittavia ei löydy kovin runsaasti, Uusitalo-Seppälä sanoo.

-Tietojemme mukaan Satakunnassa näytteitä on otettu ainakin 2158 potilaalta, ja infektio on todettu vain 50 potilaalla eli testeistä vain 2,3 prosenttia on positiivisia. Luvuissa ovat mukana sekä julkisen että yksityisen puolen näytteet. THL:n koronakartassa kerrotaan, että Satakunnassa on otettu 1546 testiä, joten merkittävä osa tutkimuksista puuttuu karttasovelluksesta. Syytä siihen, miksi kaikki testit eivät näy sovelluksessa, selvitetään. Tapausmäärä näkyy sovelluksessa oikein, Uusitalo-Seppälä toteaa.

Ylilääkärin mukaan Satakunnassa on toistaiseksi onnistuttu koronatorjunnassa ja aktiivisessa tartunnanjäljityksessä hyvin. Syynä on muun muassa hyvä yhteistyö sairaanhoitopiirin ja kuntien välillä sekä maantieteellinen sijainti.

- Satakunnassa näyttää mahdolliselta hallita epidemiaa hyvin hallituksen esittämällä niin kutsutulla hybridi-strategialla. Tämä kuitenkin edellyttää, että väestö jatkaa suositeltuja varotoimia. Virus ei ole Suomesta eikä varsinkaan maailmasta häviämässä.

Mikäli epäilee saaneensa covid-tartunnan, Uusitalo-Seppälä kehottaa ottamaan puhelimitse yhteyttä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai oireiden niin vaatiessa Satasairaalan päivystykseen. Työterveysasiakkaita palvelevat myös yksityiset näytteenottopisteet.

-Näytteitä otetaan nyt matalalla kynnyksellä lieväoireisiltakin potilailta.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa