Ladataan ilmoitusta
Huittinen 9.1.2024 06:00

Pakkanen ei pelottanut sytyttäjiä loppiaistulien valaistessa Taikayöntietä

Tie oli tammikuun lauantaita taianomaisempi, kun tulet paloivat Huittisista Urjalaan saakka. Glögi lämmitti rusettiluistelijoita.

Kauppilan omakotiyhdistyksen väki jalkautui sytyttämään ulkotulia jakaantumalla kahdeksi joukoksi.
Tulien etäisyys toisistaan muodostui mahdollisimman tasaiseksi Katja Rovaharjun (edessä) vapaamuotoisella askelmitalla. Hänen kaverinaan sytyttämässä olivat Sirpa Petelius (vas.) ja Teija Julin-Kannisto. Toinen joukko (taustalla) erkani Punkalaitumen suuntaan. Kuvat: Janika Ihanamäki
Kauppilan omakotiyhdistyksen väki jalkautui sytyttämään ulkotulia jakaantumalla kahdeksi joukoksi. Tulien etäisyys toisistaan muodostui mahdollisimman tasaiseksi Katja Rovaharjun (edessä) vapaamuotoisella askelmitalla. Hänen kaverinaan sytyttämässä olivat Sirpa Petelius (vas.) ja Teija Julin-Kannisto. Toinen joukko (taustalla) erkani Punkalaitumen suuntaan. Kuvat: Janika Ihanamäki
Janika Ihanamäki

Loppiaislauantaina iltapäiväneljän aikoihin oli vielä valoisaa, mutta pakkanen sai posket punertamaan nopeasti. Kauppilan omakotiyhdistyksen hallituksen väki oli jo ajoissa valmiina sytyttämään ulkotulet Risto Rytin kadun varrelle, Löysälän kohdille, Taikayöntien Huittisten päähän.

Taikayöntien varren asukkaat ja toimijat sytyttivät ensimmäistä kertaa yhteisöllisesti loppiaistulet valaisemaan pimeää aikaa. Tempaukseen kannusti Taikayöntien Lumo-hanke.

–Paloturvallisuus on huomioitu ja hankkeelta tuli myös hyvät ohjeet. Meidän vastuullamme on noin kahden kilometrin matka tällä kohdalla. Tulet erottuvat vasta pimeässä paremmin, Sonja Laine, Katja Rovaharju, Anne-Maija Saarinen, Teija Julin-Kannisto, Mari Yski, Tiia Sjöblom ja Sirpa Petelius juttelivat.

Kauppilan omakotiyhdistyksessä pidetään Taikayöntien Lumo-hanketta ja Taikayöntien esille nostamista hyvänä asiana. Osalle Taikayöntie varmasti on tuttu, mutta ei kaikille. Reitti on kaunis ajella ja tutustumisen arvoinen.

–Ja kun tässä asutaan aivan vieressä. Taikayöntie on hieno tie ja onhan siitä tehty myös biisi, Urjalan taikayö Martti Innasen sanoin, Saarinen muistutti.

janika_luistimet jalkaan loppiaistulet.JPG
Saana Marttila (vas.) ja Matilda Rovaharju luistelivat mielellään kirpeästä pakkasesta huolimatta kuuman glögin voimin.
janika_tulia loppiaistulet.JPG
Taikayöntien tulet alkoivat Huittisissa Löysälän kohdalta. Loppiaistempauksen innoittamana tulia saivat sytyttää tien varrelle, porteille ja pihoille yhdistysten ja toimijoiden lisäksi myös paikalliset asukkaat.

Aktiivisesti toimiva yhdistys oli puuhannut tempauksen innoittamana Kaupinpuistoon rusettiluistelun. Tarjolla oli piparia ja kuumaa glögiä. Kävelytie puistoon oli kauniisti tulin valaistu.

–Ensin pohdimme, onkohan loppiaisena jäätä. Nyt on kentällä jäätä. Toivottavasti pakkasesta huolimatta joku intoutuu luistelemaan, Saarinen toivoi.

Kaupinpuiston jää oli hyväkuntoinen, glögi kuumaa ja tunnelma pakkasesta huolimatta hyväntuulinen. Suurin osa oli jättänyt luistimet kotiinsa, mutta glögi teki kauppansa.

Lämpöisesti pukeutuneet Kasper Sjöblom, Saana Marttila, Matilda Rovaharju ja Katja Rovaharju vaihtoivat kengät luistimiin ja kipaisivat jäälle.

–Jos valita saa, niin vapaa-ajalla suuntaamme mieluummin ulkojäälle, Saana Marttila ja Matilda Rovaharju sanoivat.

–Harrastan jalkapalloa. Tähän jäälle on aina joskus mukava tulla luistelemaan, Kasper Sjöblom totesi.

janika_luistelijat loppiaistulet.JPG
Sisarukset Kasper ja Aada Sjöblom saivat saman numeron rusettiluisteluun. Tosin Kasper eteni luistimilla ja Aada kannusti, koska oli valinnut jalkaansa kengät.

Liikennettä ruuhkaksi asti

Pimeän laskeuduttua jäälyhdyt, ulkotulet ja jätkänkynttilät valaisivat Taikayöntietä tunnelmallisesti melkein koko matkan Huittisista Urjalaan. Suurin osa aisti pakkasillan tunnelmaa arvatenkin autolla.

Huittisista mukaan oli ilmoittautunut ennakkoon Kauppilan omakotiyhdistys ja Suttilan nuorisoseura. Loppiaistulitempauksen innoittamana tien varrelta yhdistykset tarjosivat glögiä ja makkaraa saattoi paistaa ainakin Urjalankylässä.

Hankkeen näkökulmasta tempaukselle on kysyntää ja olisi toivottavaa, että tempauksesta muodostuisi loppiaisperinne Taikayöntielle ja kaikille matkailuteille.

–Palautetta on tullut sosiaalisen median kautta kuvina ja kommentteina. Kaunista on ollut. Tempausta oli lähdetty katselemaan autolla ajellen ja siellä on ajettu tavallista rauhallisemmalla nopeudella. Erään palautteen mukaan Punkalaitumen ja Urjalan välillä oli liikennettä ruuhkaksi asti ja samaan malliin kuin juhannuksena joskus 90-luvulla, Taikayöntien Lumo-hankkeen projektipäällikkö Niina Aalto kertoo.

janika_kauppilan porukka loppiaistulet.JPG
Kauppilan omakotiyhdistyksen hallitus oli sytyttämässä tulia Taikayöntien varrelle aikoinaan myös Suomen satavuotispäivän kunniaksi. –Jakaudumme kahteen porukkaan, niin saamme tulet sytytettyä koko matkalle kätevästi. Sitten kokoonnumme Kaupinpuiston jäälle, Anne-Maija Saarinen (vas.), Tiia Sjöblom, Katja Rovaharju, Sonja Laine, Teija Julin-Kannisto, Mari Yski ja Sirpa Petelius sanoivat.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa