Ladataan ilmoitusta
Huittinen 6.2.2020 08:12

Ennaltaehkäisyä, ei sairaanhoitoa – SPR:n Huittisten osasto avaa Terveyspisteen Einolaan

Terveypisteen Jenni Mannila mittaa valokuvaajan pyynnöstä Sosiaalipisteen Marjo Virtasen verenpaineen. Tilannetta seuraavat Terveyspisteen Susanna Nixon (vas.) ja Päivi Keinonen.
Terveypisteen Jenni Mannila mittaa valokuvaajan pyynnöstä Sosiaalipisteen Marjo Virtasen verenpaineen. Tilannetta seuraavat Terveyspisteen Susanna Nixon (vas.) ja Päivi Keinonen.
Minna Karru

Terveysneuvontaa ja tukea elämän hallintaan.

Siinä pähkinänkuoressa SPR:n Huittisten osaston uusin toimintamuoto. Terveyspiste avaa SPR:n Einolassa ovensa ensimmäistä kertaa lauantaina 15.2.

Jatkossa terveyspiste on auki joka kuun kolmantena lauantaina. Paikalla ovat silloin vapaaehtoiset Susanna Nixon ja Jenni Mannila.

Jatkossa on mahdollista, että Mannilan ja Nixonin lisäksi Terveyspisteellä on muitakin vapaaehtoisia vetäjiä. SPR:n sääntöjen mukaan vetäjän pitää olla terveydenhuollon ammattilainen, joko työikäinen tai eläkeläinen.

Mannila ja Nixon tekevät sairaanhoitajan työtä.

”Tänne voi tulla kuka vain, nimiä ja kotipaikkoja ei kysellä.”
Jenni Mannila

–Terveyspisteessä voidaan esimerkiksi mitata verenpaineita ja punnita kävijä, Nixon sanoo esimerkeiksi.

–Tänne voi tulla kuka vain, nimiä ja kotipaikkoja ei kysellä, eikä esimerkiksi niitä verenpainetuloksia tai painoa virallisesti mihinkään tallenneta. Kaikki toiminta on luottamuksellista, Mannila korostaa.

Jaossa on myös SPR:n toimittamia terveysaiheisia esitteitä.

–Niissä on neuvoja vauvasta vaariin, joka kertoo sen, että tänne ovat tervetulleita kaikenikäiset, Nixon toteaa.

–Lisäksi voimme pitää myös sanallisia tietoiskuja, Mannila sanoo.

Kaksikko korostaa, että SPR:n Terveyspisteissä kyse on ennaltaehkäisystä, ei sairaanhoidosta.

SPR:n vapaaehtoisten pyörittämiä Terveyspisteitä on eri puolilla Suomea jo hiukan yli sata. Sosiaalipisteen perustamisessa SPR:n Huittisten osasto on kuitenkin ihan etunenässä. Viime vuoden syksyllä kaupunki ja SPR yhdistivät voimansa.

Joka keskiviikkoiltapäivä SPR:n Einolassa on paikalla kaupungin sosiaaliohjaaja.

–Täältä saa neuvoja muun muassa sosiaalipalveluihin liittyviin asioihin tai arjen pulmiin. Täällä voidaan esimerkiksi käydä läpi, mitä joku Kelan päätös tarkoittaa selkokielellä, kaupungin sosiaaliohjaaja Marjo Virtanen kertoo.

Niin sanottua Keskiviikon kahvilaa on ennen Einolaan siirtymistä pidetty kaupungin ryhmätoiminnan tiloissa, Kipinässä. Kipinästä Einolaan siirtyi myös EU-ruokakassien jako. Kasseja jaetaan joka kuukauden kolmantena torstaina.

–Muutto toisesta kerroksesta katutasolle madalsi kynnystä niin konkreettisesti kuin kuvainnollisesti, sanoo sosiaaliohjaaja, SPR:n vapaaehtoinen Päivi Keinonen.

Terveyspiste SPR:n Einolassa, Karpintie 8, joka kuukauden kolmantena lauantaina klo 11–13, ensimmäisen kerran 15.2.

Sosiaalipiste Einolassa keskiviikkoisin klo 12.30–14.30

EU-ruokakassien jako Einolassa joka kuukauden kolmas torstai klo 13–15, seuraavan kerran 20.2.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa