Ladataan ilmoitusta
Satakunta 15.1.2021 07:34

Satakunnan koronatilanne rauhallinen – Maakunta on siirtynyt perusvaiheeseen

Kuvituskuva; Pixabay
Kuvituskuva; Pixabay

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä totesi eilisessä kokouksessaan Satakunnan siirtyneen koronan perustasolle.

–Suomessa laajemminkin epidemia näyttää hidastuvan, mutta Varsinais-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla epidemia on edelleen leviämisvaiheessa, toteaa tiedotteessa työryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen.

–Valtakunnallisesti huolta herättää koronaviruksen herkästi leviävän brittimuunnoksen mahdollinen leviäminen Suomessa. Muuntuneen koronaviruksen leviämisen estämiseksi hallitus kehotti torstaina alueita toteuttamaan varotoimia täysimääräisesti ja olemaan pidättyväinen rajoitteiden purkamisessa.

Perusvaiheeseen siirtymisestä huolimatta käytössä edelleen kiihtymisvaiheen maskisuositus.

Maskisuositukseen satakuntalaistyöryhmä teki täsmennyksen.

–Maakunnassa on pitkään noudatettu THL:n kiihtymisvaiheen maskisuositusta ja sitä jatketaan edelleen, vaikka on siirrytty perustasolle.

–Kouluissa ja koulukuljetuksissa päätettiin nyt ottaa maskit käyttöön 6. luokasta lähtien, jos samassa koulussa tai koulukuljetuksissa on myös vanhempia ikäluokkia, mutta maskien käyttöä ei oppilailta edellytetä niissä alakouluissa, joissa opiskelee vain 1-6-luokkalaisia oppilaita. Maskia saa toki halutessaan käyttää. Maskisuosituksen taustalla on halu varmistaa, että koulut saadaan pidettyä auki ja palvelut mahdollisimman toimivina, Lankinen sanoo.

–Suositukset yksityistilaisuuksien henkilömäärän rajoittamisesta 10 henkilöön pysyi ennallaan, samoin kuin muut suositukset.

–Harrastustoiminnan rajoituksia pystyttiin viime viikolla hiukan lieventämään. Ohjeisto päädyttiin pitämään ennallaan hallituksen linjaukset ja kokoontumisrajoitukset huomioiden.

–AVI:n määräys yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajaamisesta 20 henkilöön on voimassa 23.1. saakka. AVI arvioi määräyksen jatkoa todennäköisesti tämän viikon aikana huomioiden myös hallituksen linjaukset.

Kaikki Satakunnan suositukset löytyvät täältä.

Ilmaantuvuusluku Suomen toiseksi matalin.

Satakunnassa ilmaantuvuus on ollut tasaisessa laskussa.

–Eilisen koronakartan mukaan ilmaantuvuus Satakunnassa on 10,7 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta, mikä on Suomen toiseksi alhaisin luku, sanoo sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

Tartuntatautirekisterin mukaan tapauksia on Satakunnassa todettu 399. Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on ilmennyt kaksi.

–Tapauksiin on liittynyt viisi lähikontaktia, jotka oli asetettu asianmukaisesti karanteeniin. Heistä kaksi on sairastunut muualla Suomessa. Laajempaa leviämistä ei ole todettu. Tilannetta seurataan tarkkaan.

Joulun ja uuden vuoden juhlinta tuotti Satakunnassa vain muutamia tapauksia.

–Varotoimia on ilmeisesti noudatettu varsin hyvin.

Tartunnanlähteet ovat Satakunnassa selvillä yli 95 prosentissa tapauksista.

–14 vuorokauden aikana on todettu 34 tartuntaa, joista peräti 20 on peräisin ulkomailta. Näiden tartuntojen osuus on lisääntynyt selvästi, kun näytteidenottoa lentokentällä on lisätty. Satakunnassa tapahtuneita tartuntoja on ollut vain vähän ja ne ovat tapahtuneet perhe- tai lähipiirissä. Työperäisiä tartuntoja ei ole nyt todettu, Uusitalo-Seppälä selittää.

–Kahden viikon aikana on ollut vain yksi joukkoaltistusta päiväkodissa Porissa ja yksi mahdollinen altistustilanne porilaisessa ravintolassa.

Viime viikolla otettiin 2474 koronanäytettä.

–Määrä on palannut melko tavanomaiselle tasolle. Näytteistä vain 0,5 prosenttia oli positiivisia.

–On hyvin tärkeää, että näytteelle hakeudutaan pian oireiden alettua, jotta tartuntaketjut pystytään tehokkaasti katkaisemaan, Uusitalo-Seppälä ohjeistaa.

Ylilääkäri toivoo kaikilta sitkeyttä jatkaa voimassa olevia ja jo tutuiksi käyneitä varotoimia.

–Etäisyydet, hyvä käsihygienia ja niiden lisänä maskin käyttö auttavat pitämään koronavirusepidemian kurissa. Samat toimet ehkäisevät myös muuntuneen viruksen leviämistä.

Rokotukset alkaneet kaikissa Satakunnan kunnissa

Koronarokotukset etenevät Satakunnassa suunnitellusti. Kolmas erä rokotteita saapuu Satakuntaan loppuviikosta.

Sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälän mukaan kaikista kunnista on saatu tieto, että viimeistään ensi viikon aikana ne pääsevät tahtiin, jossa kaikki kuntaan toimitettavat rokotteet tulevat annetuiksi kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti.

–Satasairaalassa kaikki tähän saakka toimitetut rokotteet tulevat annetuiksi viikon loppuun mennessä.

–Kunnat valmistutuvat mahdollisiin joukkorokotuksiin jo viikolla 6, mikäli AstraZenecan/Oxfordin yliopiston rokote saisi myyntiluvan ja sitä saataisiin suurempia määriä maahan. Valmius joukkorokotusten järjestämiseen kunnissa on hyvä, mutta on toivottavaa, että mahdollisimman pian saataisiin tietoa siitä, miten paljon rokotetta alueelle saadaan, Uusitalo-Seppälä sanoo.

–Mikäli joukkorokotus toteutuu, on todennäköistä, että se aloitetaan ikääntyneistä henkilöistä. Tällä viikolla kunnat ovat jo aloittaneet hoitokotien ikääntyneiden asukkaiden ja henkilökunnan rokotukset.

–Rokottamistoimintaa rajoittaa tällä hetkellä rokotteiden rajallinen saatavuus.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa