Ladataan ilmoitusta
Uutiset 23.12.2022 13:00

Pelastuslaitos muistuttaa varautumaan jouluksikin

Kuva: Rebecca Peterson-Hall
Kuva: Rebecca Peterson-Hall

Pelastuslaitos muistuttaa, että tänä jouluna juhlapyhien viettoa varjostaa energiakriisi ja mahdolliset sähkökatkokset, joihin kannattaa varautua hankkimalla muun muassa kotivara. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen tulisi miettiä ennalta 72 tunnin toimintamalli ruuan ja sen valmistuksen, veden, lääkkeiden, varavirran, lämmityksen, valaistuksen, polttoaineiden sekä tiedonsaannin osalta. Lisäksi on muistettava myös erityisruokavaliot ja lemmikkien ruoat.

Lisäksi tähänkin jouluun pätevät jo vanhat tutut turvallisuusohjeet. Joulukuussa syttyy eniten kynttilöistä ja avotulista aiheutuvia tulipaloja, ja suuri osa niistä voitaisiin välttää valvonnalla.

Palavaa kynttilää ei saa koskaan jättää valvomatta. Kiinteistön omistaja ja haltija vastaa aina seurauksista, jos tulipalo syttyy huolimattomuudesta, ja voi joutua vastuuseen asiassa. Kynttilä sijoitetaan etäälle palavista materiaaleista, koska esimerkiksi oven aukaisemisesta aiheutuva ilmavirtaus saattaa heilauttaa kynttilän verhoihin tai muuhun palavaan materiaaliin.

Kynttilää tulee polttaa aina tukevassa ja palamattomassa kynttilänjalassa. Jos kynttilänjalassa käytetään sellaisia mansetteja tai koristeita, jotka voivat syttyä palamaan, pitää kynttilä sammuttaa ajoissa.

Palovaaran lisäksi voi valvomattomasta kynttilästä aiheutua muitakin onnettomuuksia. Esimerkiksi lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä koskaan jättää hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Tuli tarttuu erittäin herkästi hiuksiin ja eläinten karvapeitteeseen.

Monien käyttämien tuikkukynttilöiden eli lämpökynttilöiden kuori voi lämmetä jopa 200–300-asteiseksi, ja siksi sitäkin on poltettava aina palamattomalla ja kuumuutta kestävällä astialla. Kynttilöiden pohjassa pitäisi olla pienet nystyrät, jotta kynttilän ja alustan alle pääsee viilentävää ilmaa. Jos tuikkua poltetaan kynttilälyhdyssä, tulisi sen saada riittävästi palamisilmaa, jotta se palaisi tasaisesti. Lyhdyn palotila tulisi olla vähintään noin litran kokoinen.

Turvallinen lämpökynttilöiden välinen etäisyys on 5 cm, sillä jos kynttilöitä on useita ja ne ovat liian lähekkäin, saattaa syttyä niin sanottu allaspalo, jossa tuikut palavat yhdellä suurella liekillä. Tällainen palo on sammutettava aina tukahduttamalla, ei koskaan vedellä.

Ulkokäyttöön tarkoitetut tulet ja kynttilät on tarkoitettu ulkokäyttöön, eikä niitä tule käyttää sisätiloissa. Ulkotulet kannattaa sijoittaa muutamien metrien etäisyydelle rakennusten seinistä. Myös ulkotulet vaativat valvontaa, sillä esimerkiksi sateella tulikuuma massa voi roiskua. Ulkotulta tulisi polttaa vain palamattomassa astiassa tai se on sijoitettava tukevasti lumihankeen tai hiekkaan, sillä keventynyt ulkotuli saattaa tuulen mukana kulkeutua lähelle palavaa materiaalia.

Sisällä käytettävät jouluvalot eivät sovellu ulkokäyttöön, sillä ulos tarkoitetulta valolta vaaditaan sisävaloja parempia ominaisuuksia. Sisäkäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen johdot eivät kestä kylmää ja märkää, vaan saattavat haperoitua eikä niiden muuntaja sovellu ulos. Ulkokäyttöön soveltuvia jouluvaloja voi käyttää sisällä.

Vahinkoihin kannattaa varautua ennakolta. Palovaroitin on syytä testata. Palovaroittimen tyypillinen kestoikä on noin kymmenen vuotta. Jos asunnossa on tulipesä tai kaasuhella, hanki myös häkävaroitin. Sen kestoikä on vain noin 3–5 vuotta. Pimeään aikaan sähköhäiriöihin kannattaa varautua patteri- tai akkuvalaisimilla.

Sammutuspeitteen tai käsisammuttimen on hyvä olla käden ulottuvilla. Rasvapaloon ei saa käyttää vettä. Kodin turvalliset poistumireitit ja yhdessä sovittu kokoontumispaikka on syytä kerrata, ja opetettava myös lapsille, miten tulipalossa tulee toimia.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa