Ladataan ilmoitusta
Huittinen 8.4.2020 20:56

Huittisten terveyskeskuksessa tehty useita koronatestejä, kaikki ovat olleet negatiivisia

Kaikki tulokset ovat olleet negatiivisia.

Huittisten terveyskeskuksessa on tehty koronavirustestejä viime viikon alusta saakka.
Huittisten terveyskeskuksessa on tehty koronavirustestejä viime viikon alusta saakka.
Marja-Liisa Hakanen

Koronavirustestauksia tehdään Satakunnassa Satasairaalan lisäksi tällä hetkellä myös maakunnan terveyskeskuksissa. Huittisten terveyskeskuksessa COVID-testaukset aloitettiin reilu viikko sitten.

–Meillä on testattu 15 henkilöä. Karanteenissa on ollut joitakin, mutta testattujen näytteistä ei ole tähän mennessä löytynyt yhtään positiivista tulosta, vs. ylilääkäri Juha Jaatinen kertoo.

Pääsiäisviikonlopun aikana testejä tehtiin huittislaisissa palveluasumisyksiköissä.

–Kynnys testien tekemiseen on nyt todella matala, jos on jonkinasteinen epäilys tartunnasta. Pitkäperjantaina tehdyt testit olivat negatiivisia, samoin tiistaina saapuneiden testien tulokset. Lisää vastauksia saadaan vielä tämän päivän aikana, sanoi Jaatinen keskiviikkoaamuna.

Maaliskuussa Huittisissa todettiin yksi koronavirustapaus, mutta Jaatisen mukaan hänelle ei tehty testiä sen hetkisen testauskäytännön mukaan. Altistuminen COVID-19 infektiolle oli varma ja oireet sopivat.

–Hän oli altistunut virukselle muualla kuin Huittisissa ja jäi heti omatoimisesti karanteeniin, Jaatinen sanoi.

Osa terveyskeskuksessa nyt testatuista on ollut vuodeosastopotilaita, osa sote-alan henkilöstöä. Jaatinen sanoo, että testejä tehdään aktiivisesti ja altistuneita jäljitetään. Tulosten saaminen kestää 2–4 päivää.

–Tavoitteena on löytää mahdollisimman nopeasti ne, jotka ovat sairastuneet tai altistuneet.

Osa terveyskeskuksessa tehdyistä COVID-testeistä on tehty ns. drive-in-systeemillä; testattava on ajanut autolla terveyskeskuksen pihalle ja häneltä on otettu nenästä näyte, ja hän on päässyt heti sen jälkeen ajamaan taas kotiin.

Terveyskeskuksessa on varauduttu monin tavoin koronapandemiaan. Fysioterapian tiloihin tehtiin jo maaliskuun puolivälissä eristysosasto, jonne ohjataan ulkokautta kaikki hoitoa vaativat hengitystiepotilaat, olipa kyse sitten tavallisesta infektiosta tai koronatartuntaepäilystä.

–Myös osa koronavirustesteistä on tehty eristystiloissa.

Paljon puhuttuja hengityssuojaimia on Juha Jaatisen mukaan vielä riittänyt Huittisten terveyskeskuksessa.

–Tällä hetkellä niitä on, mutta uhkana on, että ne loppuvat, jos tarve tästä kovasti kasvaa.

Koronapandemian takia terveyskeskuksen toimintaan on tehty monenlaisia muutoksia. Esimerkiksi puolet poliklinikan hoitajista ja lääkäreistä tekee etätyötä kotonaan. Näin pyritään varmistamaan, että terveyskeskuksessa on riittävästi väkeä lähityöhön, jos osa henkilökunnasta sairastuu.

–Tällä hetkellä osa lääkäreistä pitää puhelimitse etävastaanottoa ja tekee etäkiertoja esimerkiksi kotihoidossa. Videopuheluyhteyksiä meillä ei toistaiseksi ole.

Jaatisen mukaan lähivastaanotolla hoidetaan vain sellaiset akuutit, kiireellistä hoitoa vaativat asiat, jotka eivät hoidu etävastaanotolla.

–Toki hoidamme etänä myös kiireettömiä asioita, ettei meillä olisi syksyllä mahdoton suma, jos tämä koronatilanne silloin helpottaa. Mutta hiljaista on ollut sekä kiireettömällä että akuuttipuolella. Ihmiset eivät entiseen tapaan ota nyt yhteyttä.

Juttua on päivitetty keskiviikkona 15.4. viikonlopun testauksien osalta.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa