Ladataan ilmoitusta
Uutiset 9.1.2020 19:18

Tipattoman tammikuun suosio kasvussa

Vesi vanhin voitehista, sanoisi vanha kansa. Kuva: Pixabay
Vesi vanhin voitehista, sanoisi vanha kansa. Kuva: Pixabay
Minna Karru

–Viime vuonna Tipatonta tammikuuta vietti useampi henkilö kuin edellisvuonna. Lisäksi entistä useampi jatkoi tipatonta helmikuun puolelle, summaa Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n viestinnän asiantuntija Maaret Väkinen.

–Ehytin teettämän kyselyn mukaan alkoholia käyttävistä kansalaisista 13 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2019. Vuonna 2018 luku oli 11 prosenttia.

–Tipattoman viettäminen on suosituinta alle 25-vuotiaiden keskuudessa. Lisäksi opiskelijoiden parissa Tipaton on tulosten mukaan suosittu, samoin alempien toimihenkilöiden parissa, Väkinen sanoo.

–64 prosenttia Tipatonta tammikuuta viettäneistä jatkoi sitä helmikuun puolelle. Lisäksi seitsemän prosenttia sanoi juoneensa Tipattoman jälkeen vähemmän alkoholia kuin ennen sitä.

–Vuonna 2019 kaksi prosenttia Tipattoman tammikuun viettäjistä oli sen jälkeen alkanut käyttää alkoholia aikaisempaa enemmän. 24 prosenttia oli palannut entiseen tapaansa käyttää alkoholia.

–Terveys on ollut jo useamman vuoden ajan yleisin syy viettää Tipatonta. Vuonna 2019 46 prosenttia ilmoitti sen perusteeksi Tipattoman viettämiselle, Väkinen listaa.

–Joka kolmas Tipatonta tammikuuta viettänyt oli halunnut haastaa itsensä. Viidesosa halusi säästää rahaa Tipattoman avulla.

Tämän vuoden tammikuussa Tipattoman teemana on alkoholin rooli erilaisissa tavallisissa, arkisissakin tilanteissa.

–Tavoitteena on herättää ajatuksia alkoholinkäyttöön ja totuttuihin käyttäytymismalleihin liittyen. Millaisia uusia tottumuksia voisi löytyä saunaoluen, after work -skumpan ja punaviinilasillisen tilalle?

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa