Ladataan ilmoitusta
Uutiset 30.12.2023 08:00

Paukkuaran eläimen omistajan kannattaa varautua vuodenvaihteeseen

Kuvituskuva
Kuvituskuva

Monet eläimet kokevat ilotulitteiden paukkeen, ujelluksen ja valonvälähdykset uhkaaviksi ja voivat stressaantua niistä useiksi päiviksi. Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että eläinten omistajat voivat kuitenkin varautua vuodenvaihteeseen ja antaa käytännön vinkkejä.

Uudenvuodenaattona koirat kannattaa ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkua ja pitää sisätiloissa ilotulituksen ajan. Koiraa ei pidä koskaan ottaa mukaan katsomaan ilotulitusta, sillä se voi riistäytyä paniikissa taluttimesta ja karata. Karanneesta eläimestä on aina tehtävä katoamisilmoitus paikalliselle löytöeläintalolle.

Paukkuarkaa eläintä ei pidä jättää yksin kotiin. Säikyn eläimen oloa voi kotioloissa helpottaa vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja pitämällä asunnossa päällä valoja, jotka hälventävät ilotulitteiden kirkkaita leimahduksia. Myös musiikin soittaminen vaimentaa pauketta ja voi rauhoittaa eläintä. Eläimelle on lisäksi annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan, kuten sängyn tai hyllyn alle.

Tärkeintä on, että kotiväki suhtautuu tyynesti paukutteluun ja osoittaa siten kaiken olevan normaalisti. Peloissaan olevan ja levottomasti käyttäytyvän kissan tai koiran ympärillä ei kannata hössöttää ja hääriä, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistuneisuutta. Jos kissa tai koira on erityisen paukkuarka ja panikoi useita päiviä, helpotusta voi hakea esimerkiksi apteekissa myytävistä rauhoittavista suihkeista tai eläinlääkärin vastaanotolta.

Erityisen paljon ilotulitteista stressaantuvat saaliseläimiin lukeutuvat hevoset. Siksi hevoset on siirrettävä hyvissä ajoin ennen iltakuutta sisätiloihin. Talleilla ilotulitus voi aiheuttaa ongelmia, sillä hevonen on laumaeläin ja yhden hevosen pelkotila voi tarttua muihin hevosiin.

Peloissaan oleva hevonen voi pyrkiä pakoon karsinastaan ja rynnätä päin seiniä ja hypätä pystyyn. Tallinpitäjien onkin syytä varmistaa, että hevonen ei voi satuttaa itseään mihinkään karsinassa. Lisäksi tallissa on suositeltavaa päivystää ilotulituksen ajan.

Maastoon jää joka vuosi ilotulitteiden jäännöksiä, jotka voivat vahingoittaa eläimiä. Vastuullinen juhlija kuitenkin siivoaa roskansa.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa