Ladataan ilmoitusta
Satakunta 5.1.2021 18:45

Satakunnan koronavirustilanne rauhallinen – mutta viime viikkoina näytemäärät ovat laskeneet

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Satakunnan koronavirustilanne on pysynyt varsin rauhallisena. Tapauksia on sairaanhoitopiirin oman rekisterin mukaan kaikkiaan 398.

–Ilmaantuvuusluku Satakunnassa on edelleen hiukan laskenut, se on nyt 13,0 / 100 000 asukasta /14 vuorokautta, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä toteaa tiedotteessa.

Koko Satakunta on epidemiologisesti edelleen kiihtymisvaiheessa.

Rajoitustoimet pysyvät ennallaan 10.1. saakka. Niitä arvioidaan tarkemmin 7.1. alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän kokouksessa, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Positiivisten näytteiden osuus on matala, mutta näytteitä on otettu aiempaa vähemmän

–Niin Satakunnassa kuin muuallakin Suomessa kahden viimeisen viikon aikana näytemäärät ovat olleet aiempia viikkoja vähäisemmät. Tämä saattaa johtua rauhallisesta epidemiologisesta tilanteesta, mutta herättää huolta siitä, että pyhien aikana ei ole näytteille hakeuduttu riittävän innokkaasti, ylilääkäri uumoilee.

”Viime viikolla satakuntalaisilla todettiin vain 17 uutta tapausta.”

Viime viikon aikana otettiin 1647 näytettä, mikä on selvästi vähemmän, kuin ennen joulua. jolloin otettiin 2804 näytettä viikossa.

–Näytteistä positiivisia oli 0,7 prosenttia. On siis mahdollista, että liikkeellä on tunnistamattomia tapauksia. Uuden vuoden juhlinta ei vielä

näy tartuntaluvuissa, Uusitalo-Seppälä selittää.

–Viime viikolla satakuntalaisilla todettiin vain 17 uutta tapausta, lisäksi diagnosoitiin muutamia ulkopaikkakuntalaisten tapauksia. Tartunnoista neljä oli peräisin ulkomailta: Espanjasta, Ukrainstaa ja Venäjältä. Kaksi tartuntaa oli peräisin kotimaasta toisen sairaanhoitopiirin alueelta. Yksitoista tartuntaa tapahtui Satakunnassa, ylilääkäri listaa.

–Kuusi tartunnoista tapahtui samassa taloudessa asuvalta ja seitsemän lähipiiriltä. Nämä tartunnat liittyivät joulun ja loman viettoon sukulaisten tai ystävien kesken.

Satakunnassa ei ole tiedossa selvittämättömiä tartuntoja.

–Työperäisiä tartuntoja ei viime viikolla todettu eikä myöskään joukkoaltistuksia ilmennyt.

–Satasairaalassa on tällä viikolla hoidettu kahta korona covid -potilasta. Nyt sairaalassa on hoidossa yksi ja terveyskeskussairaalassa kaksi koronapotilasta. Teho-osastolla ei ole koronapotilaita.

”Varotoimet edelleen tärkeitä”

Ylilääkäri Uusitalo-Seppälä muistuttaa, että koska tilanne voi nopeastikin huonontua, on edelleen tärkeää, että oireisena jäädään kotiin ja hakeudutaan testiin matalalla kynnyksellä.

–Lähikontaktien määrän rajoittaminen, etäisyyksien pitäminen, käsihygienian toteuttaminen ja maskin käyttö ovat avainasemassa.

–Edelleen suositellaan, että yksityistilaisuuksien henkilömäärä rajattaisiin kymmeneen henkeen ja matkustelua leviämisvaiheessa oleville alueille vältettäisiin.

Lue myös Ensimmäiset koronarokotteet annettiin Satasairaalassa maanantaina

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa