Ladataan ilmoitusta
Satakunta 29.11.2020 15:48

Rajoitukset kiristyvät Satakunnassakin – Lue lista voimassa olevista ja ensi viikolla voimaan astuvista rajoituksista ja suosituksista

Mikko Perttunen

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontui lauantai-iltana ja kiristi Satakunnan alueellisia suosituksia sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen mukaisesti.

STM on kutsunut alueet vuorollaan yhteistyökokoukseen COVID-epidemian leviämisen hillitsemiseksi ja lauantai-iltana oli Satakunnan vuoro. Kokouksen jälkeen alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontui päättämään alueellisista toimista.

Kuten jo viime viikon lopulla todettiin, Pohjois-Satakunta on leviämisvaiheessa ja muu Satakunta kiihtymisvaiheessa.

Tällä hetkellä Satakunnassa on voimassa tai astuu ensi viikolla voimaan seuraavat kiristyvät suositukset:

1) Alueellista maskisuositusta kiristettiin jo perjantaina. Alueellinen työryhmä suosittelee vakavasti suu-nenäsuojuksen laajaa käyttöä koko Satakuntaan THL:n kiihtymisvaiheen suosituksen mukaisesti. Suositusta laajennettiin koskemaan myös toisen asteen oppilaitosten henkilöstöä ja oppilaita (lukiot ja ammattioppilaitokset) sekä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa. Niissä oppilaitoksissa, joissa yläkoulu on toisen asteen oppilaitoksen yhteydessä, suositus koskee myös yläkoulun oppilaita. Varhaiskasvatuksessa maskin voi korvata visiirillä. Oppilaitosten suositus tulee voimaan huomenna maanantaina 30.11.

Ammattikorkeakouluissa on voimassa etäopiskelu, ja läsnäopiskelussa on voimassa maskisuositus.

2) Nyt suositellaan, että yli kymmenen henkilön sisätiloissa pidettäviä yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi eikä niihin osallistuttaisi. Lisäksi suositellaan huomioimaan, että saman työyhteisön jäseniä osallistuisi enintään viisi samaan vapaa-ajan tilaisuuteen. Näin voidaan turvata työvoiman saantia mahdollisissa altistustilanteissa. Myös yksityisissä tilaisuuksissa tulee käyttää suu-nenäsuojusta, mikäli turvaetäisyyksien pito ei onnistu.

3) Satakunnassa suositellaan etätyöhön siirtymistä niin laajasti kuin se vain on mahdollista valtioneuvoston etätyösuosituksen mukaisesti.

4) Aikuisten ryhmäharrastustoiminnasta ohjeistetaan pidättäytymään sisätiloissa ja suosimaan harrastustoiminnan toteuttamista etäyhteyksin. Erityisesti kaikenlaista kontaktia sisältävää harrastustoimintaa kehotetaan välttämään. Rajoitus ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua. Suositus on voimassa kolme viikkoa 1.12. alkaen.

Alle 15-vuotiaat ikäluokat voivat jatkaa harjoittelua, kun tarkasti huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet hygieniasuosituksista ja turvaväleistä. Harrastustoiminnassa ja julkisten tilojen käytössä on huolehdittava, että osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Vanhempien tulee käyttää maskia lapsia noutaessaan ja välttää kontakteja.

5) Määräys julkisten tilaisuuksien järjestämisestä tulee todennäköisesti kiristymään. Aluehallintovirasto ilmoitti 28.11., että ensi viikolla kokoontumisrajoituksia tullaan todennäköisesti kiristämän niin, että julkisten tilaisuuksien henkilömäärää rajataan ja suuremmat tilaisuudet kielletään. Asiasta tiedotetaan, jos tai kun päivitetty määräys saadaan.

6) Suositus julkisten tilojen sulkemisesta on voimassa PoSan alueella. Julkiset tilat on epidemian leviämisvaiheen vuoksi suljettu noin kolmen viikon ajaksi. Tilannetta arvioidaan uudelleen viikoittain. Kunnat ovat harkintansa mukaan jättäneet esimerkiksi kirjastopalvelut ja muut välttämättömät palvelut pienimuotoisesti auki. Muun Satakunnan osalta asian käsittely on siirretty kokoukseen 3.12, kun on saatu enemmän tietoa muun muassa muiden maakuntien suosituksista vastaavassa tilanteessa.

7) Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaamista tehostetaan. On tärkeää huolehtia, että vierailut toteutetaan noudattaen THL:n ohjeistusta ja että suojaimia käytetään koko vierailun ajan. PoSan alueella on vaikeasta epidemiatilanteesta johtuen voimassa tilapäinen vierailukielto ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä ja terveyskeskuksen vuodeosastolla. Kielto on voimassa asukkaiden suojelemiseksi ja se ei koske terminaalivaiheen potilaita, joiden kohdalla läheisten vierailut pyritään toteuttamaan erityisen tarkasti varotoimia noudattaen.

Edelleen painotetaan etäisyyksiä ja hyvää käsihygieniaa. Myös kokoontumisrajoitukset tulee ottaa vakavasti, jotta voitaisiin välttyä epidemian pahenemiselta ja terveydenhuollon kuormittumiselta. Satakunnassa tilanne on toistaiseksi hyvä. Sairaalahoidossa on vain yksi potilas ja terveyskeskuksen vuodeosastolla kolme potilasta. Kansallisesti tilanne näyttää olevan kuitenkin pahenemassa.

Oireisena näytteisiin tulee hakeutua viipymättä.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa