Ladataan ilmoitusta
Satakunta 5.2.2021 07:44

Satakunta koronan kiihtymisvaiheessa, Rauma ja Pohjois-Satakunta siirtyneet leviämisvaiheeseen

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontui torstaina ja totesi Satakunnan koronatilanteen huonontuneen.

–Satakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa, mutta Rauman seutu ja Pohjois-Satakunta, erityisesti Karvia ja Honkajoki ovat leviämisvaiheessa. Arvio perustuu kokonaisarvioon tilanteesta, selittää tiedotteessa työryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen.

Lankisen mukaan työryhmä antaa suosituksia kunnille toimenpiteiden toteuttamiseksi. Kunnat tekevät päätökset esimerkiksi julkisten tilojen sulkemisesta tai toimintojen rajaamisesta.

–Työryhmä ei voi antaa määräyksiä yksityisille elinkeinonharjoittajille, mutta suosituksilla pyritään ohjaamaan myös yksityisiä toimijoita.

–Satakunnassa ei ole todettu koulutartuntoja, vaikka joitakin altistustilanteita on ollut. Siksi perusopetus pyritään pitämään auki ja oppilaat lähiopetuksessa kaikin keinoin.

–Satakunnassa on systemaattisesti pyritty turvaamaan erityisesti lasten ja nuorten harjoittelu ja harrastaminen. Kilpailu, ottelu ja sarjatoiminta joudutaan kuitenkin pitämään tauolla eikä varotoimista voida luopua, Lankinen sanoo.

Alueellinen työryhmä teki kuitenkin muita muutoksia suosituksiin.

–Leviämisvaiheen alueilla, eli Raumalla ja Pohjois-Satakunnassa ryhmä suosittelee ammattikorkeakoulu-opetuksen siirtämistä kokonaan etäopetukseen, ja vain välttämättömän opetuksen toteuttamista läsnäopiskeluna.

–Kiihtymisvaiheessa olevien alueiden ammattikorkeakouluille suositellaan, että ne toteuttavat opetustaan hybridimallina, eli etä- ja lähiopetusta vuorotellen niin, että välttämätön opetus voidaan toteuttaa lähiopetuksena, muistaen maskit, turvavälit ja hygieniaohjeet.

Toisen asteen opetukseen ryhmä suosittelee, että leviämisvaiheen alueilla opetus siirretään kokonaan etäopetukseen, ja vain välttämätön opetus toteuttaa läsnäopiskeluna.

–Kiihtymisvaiheen alueilla lukiot ja ammattioppilaitokset voivat jatkaa lähiopetuksessa, muistaen maskit, turvavälit ja hygieniaohjeet.

Ylä- ja alakoulut voivat ryhmän suosituksen mukaan jatkaa lähiopetuksessa.

–Valtakunnallisen suosituksen mukaan maskit ovat käytössä yläkouluissa ja kaikilla 6-luokkalaisilla, sekä 5-luokkalaisilla niissä kouluissa, joissa yhteisluokissa 5- ja 6-luokkalaiset opiskelevat samassa tilassa. Koulukuljetusten osalta maskeja tulee käyttää kaikkien niiden oppilaiden, joiden koulukuljetuksissa on mukana 6-luokkalaisia tai vanhempia oppilaita, Lankinen selittää.

Esiopetukselle ja varhaiskasvatukselle ryhmän suositus on, se, että yulee pyrkiä huolehtimaan siitä, että eri ryhmien välillä ei synny kontakteja.

–Henkilökunnan tulee edelleen käyttää kasvomaskeja tai esiopetuksessa vaihtoehtoisesti kokokasvovisiiriä.

Aikuisten harrastustoimintaan liittyen ryhmä suosittele, että leviämisvaiheessa olevien Rauman ja Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän alueella aikuisten harrastustoiminta keskeytetään.

–Muualla Satakunnassa aikuisten harrastustoiminnassa suositellaan harrastustoiminnan toteuttamista etäyhteyksin. Mikäli maskien käytöstä, turvaväleistä ja hygieniaohjeista voidaan tosiasiallisesti huolehtia, voidaan ryhmäharrastustoimintaa toteuttaa myös sisätiloissa korkeintaan 10 hengen ryhmissä. Varotoimia tulee noudattaa niin harrastuksen, pukeutumisen ja tiloihin siirtymisen aikana, Lankinen sanoo.

–Myös yksityisten toimijoiden toivotaan noudattavan suosituksia. Kontaktilajeja, kuorolaulua sekä puhallinsoittimien käyttöä ei suositella.

Työryhmä ei voi antaa määräyksiä yksityisille elinkeinonharjoittajille, mutta suosituksilla pyritään ohjaamaan myös yksityisiä toimijoita.

Julkisten tilojen sulkemisesta Satakunnan työryhmä toteaa suosittelee, että lasten- ja nuorten harrastuspaikat pysyvät auki ja kirjastojen lainaustoiminta järjestetään.

–Leviämisvaiheessa olevien Rauman ja Pohjois-Satakunnan alueella julkiset tilat suositellaan suljettavaksi mahdollisimman laajasti, pyrkien kuitenkin mahdollistamaan lasten ja nuorten harrastustoiminta ja kirjastojen lainaustoiminta, Lankinen tarkentaa.

–Muualla Satakunnassa suositellaan, että julkisten tilojen kävijämäärä rajataan puoleen, hygieniasuosituksia korostaen ja turvavälejä noudattaen.

Lankisen mukaan suositellaan myös, että toimenpiteet ulotetaan ostoskeskuksien yleisiin tiloihin.

Satakunnassa koronaviruksen ilmaantuvuus on ollut selvässä nousussa. Tapausten lisääntyminen keskittyy Rauman ja Pohjois-Satakunnan alueelle. Torstaisen koronakartan mukaan ilmaantuvuus Satakunnassa on 44,5 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta. Satakunnan infektioyksikön tilaston mukaan tapauksia on Satakunnassa 551.

–Torstaina saimme tiedon neljästä uudesta muuntovirustapauksesta. Kaikki löydökset ovat Raumalta ja niistä kolme liittyy laajaan tartuntaketjuun Laitilassa ja Raumalla. Tartunnan lähde on ulkomailta, mutta tartunnat ovat levinneet valtaväestössä, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo tiedotteessa.

–Aiemmin Satakunnassa on todettu neljä muuntuneen koronaviruksen aiheuttama tapausta, joihin ei ole liittynyt leviämistä. Useita muitakin näytteitä on tutkittavina THL:n laboratoriossa.

Tartunnanjäljitys toimii Uusitalo-Seppälän mukaan Satakunnassa tehokkaasti ja tapaukset selitetään viiveettä.

–Viime viikolla uusi tapauksia oli 65, näistä tartunnanlähde selvisi yli 90 prosentissa:ssa tapauksista. Tartunnanlähde jäi epäselväksi 6 tapauksessa.

–Tartunnoista 54 prosenttia oli joko suoraan (7 tartuntaa, 11%) tai epäsuoraan (28 tartuntaa, 43 %) peräisin ulkomailta. Kahdessa isossa joukkoaltistuksessa (Raumalla ja Karviassa) on vaikea sanoa, onko ryppäässä useampia suoraan ulkomailta tuotuja tartuntoja vai ovatko tartunnat tapahtuneet työyhteisössä. Työpaikalla saatuja tartuntoja oli 28 (43 % tartunnoista), samassa taloudessa syntyi 16 tartuntaa (25 % tartunnoista). Kouluissa tai päiväkodeissa tai harrastuksissa ei ilmennyt tartuntoja. Yksi ravintolatartunta todettiin.

Näytemäärät ovat ylilääkärin mukaan Satakunnassa lisääntyneet selvästi ja ovat hyvällä tasolla.

–Viime viikolla otettiin 3230 koronanäytettä. Niistä 2,0 prosenttia oli positiivisia. Edellisellä viikolla näytemäärä oli 2614. On tärkeää, että näytteelle hakeudutaan heti oireiden alettua, jotta tartuntaketjut pystytään tehokkaasti katkaisemaan, Uusitalo-Seppälä korostaa.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa