Ladataan ilmoitusta
Uutiset 14.7.2021 10:43

Haittaohjelman sisältäviä huijausviestejä tulvii taas puhelimiin – älä klikkaa

Huijausviesti toimii niin, että henkilö saa tekstiviestin, jossa kerrotaan hänelle saapuneesta vastaajaviestistä. Huijausviestin linkkiä ei tule avata. Traficom varoittaa, että linkki voi johtaa haittaohjelmaan, tietojenkalasteluun tai tilausansoihin.
Huijausviesti toimii niin, että henkilö saa tekstiviestin, jossa kerrotaan hänelle saapuneesta vastaajaviestistä. Huijausviestin linkkiä ei tule avata. Traficom varoittaa, että linkki voi johtaa haittaohjelmaan, tietojenkalasteluun tai tilausansoihin.

Suomalaiset saavat puhelimiinsa taas huijaustekstiviestejä, jotka sisältävät linkin haittaohjelmaan. Liikenne- ja viestintäministeriö Traficom korostaa tiedotteessaan, että viestin linkkiä ei tule missään nimessä avata eikä linkin sisältämää tiedostoa tule ladata.

Jos olet ehtinyt jo ladata, toimi näillä Traficomin ohjeilla:

Palauta laite tehdasasetuksille.

Palauta varmuuskopio, joka on luotu ennen haittaohjelman asentamista.

Jos käytit pankkisovellusta tai käsittelit luottokorttitietoja saastuneella laitteella, ole yhteydessä pankkiisi. Tee rahallisista menetyksistä rikosilmoitus.

Vaihda salasanat palveluihin, joita olet käyttänyt laitteellasi. Haittaohjelma on voinut varastaa salasanasi, jos olet kirjautunut palveluihin haittaohjelman asentamisen jälkeen.

Ota yhteyttä operaattoriisi, sillä liittymästäsi on voinut lähteä maksullisia viestejä. Tällä hetkellä liikkeellä olevat Android-haittaohjelmat levittävät itseään eteenpäin saastuneista laitteista lähettämällä tekstiviestejä.

Traficomin tiedotteessa todetaan, että FluBot-nimistä Android-haittaohjelmaa levitettiin tänä kesänä ensimmäisen kerran erittäin aggressiivisesti tekstiviestien avulla kesäkuun alkupuolella. Nyt määrät ovat lähteneet jälleen kasvuun.

Tiedotteen mukaan haittaohjelmien tavoitteena on esimerkiksi varastaa saastuneelta laitteelta tietoja ja lähettää laitteesta haittaohjelmaa edelleen levittäviä tekstiviestejä. Haittaohjelma voi varastaa esimerkiksi salasanoja ja muita laitteella olevia tietoja.

Traficomista korostetaan, että sen vuoksi omien käyttäjätilien suojaaminen monivaiheisella tunnistautumisella on tärkeää. Jos haittaohjelma on saastuttanut laitteen, on tärkeää vaihtaa palveluiden, muun muassa sähköpostin ja sosiaalinen median salasanat, jotta haittaohjelman varastamat tiedot eivät päädy huijareiden käyttöön.

Käyttäjän on vaikea havaita haittaohjelmatartuntaa. Trafivcomista kehotetaan ottamaan varmuuskopiointi käyttöön. Se auttaa tarvittaessa palauttamaan tärkeät henkilökohtaiset tiedostot, esimerkiksi valokuvat.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa