Taimenta palautetaan jokiin mätirasiaistutuksilla

28.03.2018 - 05:37 Minna Karru
Sammunjoella ja Kikkelänjoella käytettiin jääsahaa, kairaa ja tuuraa, että 30-senttiseen jäähän saatiin niin iso reikä, että taimenen mätirasiat pystyttiin laskemaan. Istutuspaikkaa katselemassa iktyonomi Pekka Westerling. (Kuva: Marko Nieminen)

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksellä on meneillään nelivuotinen Virta-hanke, jonka tavoitteena on toteuttaa erilaisia toimenpiteitä virtavesien ja taimenkantojen tilan parantamiseksi. Hanketta on rahoittamassa Sastamalan kaupungin lisäksi 11 muuta kuntaa sekä Varsinais-Suomen ja Pohjois-Savon ely-keskukset.

Yhtenä toimenpiteenä on uusien taimenkantojen muodostaminen hävinneiden tilalle mätirasiamenetelmällä. Tämän vuoden istutukset aloitettiin maaliskuun toisella viikolla. Mätirasioita on laitettu kaikkiaan yhdeksään virtaveteen, muun muassa Kikkelänjokeen Sastamalan Kiikassa ja Sammunjokeen Huittisissa.

Mätirasiaistutuksia tehtiin näihin kohteisiin jo viime vuonna. Kalastotutkija, limnologi Heikki Holsti Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä sanoo, että istutuksia pitäisikin tehdä 4–5 vuotena peräkkäin, että jokeen syntyy eri-ikäistä taimenkantaa ja taimen alkaa lisääntyä luontaisesti.
–Sammunjoessa mätirasioita laskettiin viime viikolla neljään paikkaan: Rekikoskeen, Vääräkoskeen, Räikänkoskeen ja Nanhiankoskeen. Jokaiseen paikkaan laitettiin litra mätiä. Edellisviikolla mätiä laskettiin kaikkiaan kaksi litraa Kikkelänjokeen Ala-Pietilän, Eskon ja Myllyharjun alueille, kertoo Holsti.

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.