Hurulan sahan filmi aloitti huittislaisen dvd-sarjan

15.02.2018 - 05:23 Sari Mäkelä
Vuonna 1909 haettua kosken käyttölupaa varten tehtiin Punkalaitumenjoesta sahan kohdalta tarkka kartta pohjaprofiileineen. Veli-Matti Paasikivi (vas.) ja Voitto Haavisto pohtivat, onko korke-uskäyrät mitattu seipäällä.

Huittisten Suttilassa yli 70 vuotta toimineen Hurulan sahan historia on tallennettu dvd-filmille, jossa on vanhoja valokuvia ja Tauno Hakasuon kaitafilmitaltiointi sahan toiminnasta noin vuodelta 1980.
–Hurulan saha on iso osa huittislaista historiaa. Saha oli aikanaan kolmanneksi suurin yksityinen työllistäjä Huittisissa. Nykyisen sukupolven velvollisuus on taltioida tällaiset asiat tuleville polville, totesi dvd:n julkistamistilaisuudessa Veli-Matti Paasikivi, joka itsekin on tehnyt kaikkia sahan töitä.
–Kymmenvuotiaana jo siivosin koulun jälkeen sahalla sosiaalitiloja ja sain palkkaa 50 penniä päivältä, muisteli Veli-Matti Paasikivi nauraen lapsuusaikoja.

Sotien jälkeen sahan yhtiömiehinä olivat hänen isoisänsä Onni Paasikivi, isänsä Matti Paasikivi ja setänsä Pekka Paasikivi. 60-luvun lopussa Pekan tilalle tuli hänen äitinsä Sirkka Paasikivi.

 

 

”Toivon vanhoja kaitafilmipätkiä käyttööni”

Hurulan sahan dvd-filmi on huittislaisen Voitto Haaviston käsialaa. Filmillä sahan historian kertoo Veli-Matti Paasikivi.
–Sahafilmi on ensimmäinen osa isosta dvd-koosteesta, jonka muut osat julkaistaan vuoden loppuun mennessä, kertoo Voitto Haavisto.

–Luvassa on vanhoja kaitafilmikuvauksia muun muassa Huittisten tulvista, uuden urheilukentän avajaisista ja vpk-juhlista. Teemoja tulee niin monta kuin aineistosta syntyy. Toivonkin, että saisin käyttööni vanhoja kaitafilmipätkiä, joita ihmiset ovat aikanaan kuvanneet erilaisissa tilaisuuksissa Huittisissa. Filmien ei tarvitse olla pitkiä, sillä kokoan niistä aiheen mukaan kokonaisuuksia.

 

 

 

Lue jutut loppuun 14.2.-Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.