Poliisi puhalluttaa huomenna ja viikonloppuna

05.06.2019 - 15:13 Satu Ojala
Poliisi valvoo liikenneraittiutta tehostetusti sekä huomenna torstaina että tulevana viikonloppuna.

Huomenna torstaina vietetään liikenneraittiuspäivää. Huomisen ja sitä seuraavan viikonlopun aikana Lounais-Suomen poliisi puhalluttaa tehostetusti kuljettajia eri puolilla Varsinais-Suomea ja Satakuntaa. Tavoitteena on myös herätellä kaikkia toimimaan tahollaan, perheessään ja muussa yhteisössään niin, ettei päihtyneenä ylipäätään oltaisi liikenteessä eikä etenkään kuljettajana. Nyt siksi, että päihtynyt kuljettaja jää vielä normaaliakin todennäköisemmin kiinni, mutta ennen kaikkea siksi, että liikenne päihteettömänä on kaikille osapuolille huomattavasti turvallisempaa. Jokainen rattijuoppo vaarantaa oman henkensä ja terveytensä ohella myös muiden hengen ja terveyden.

Rattijuopumus on edelleen merkittävä vakavien onnettomuuksien taustatekijä. Rattijuopumustapauksissa kuolee Suomessa vuosittain kymmeniä ihmisiä ja loukkaantuu satoja. Erityisesti 15–24 -vuotiaat nuoret ovat rattijuopumustapauksissa yliedustettuina sekä kuolleiden että loukkaantuneiden ryhmässä aivan kuten muissakin vakavissa liikenneonnettomuuksissa. Vuonna 2018 rattijuoppo-onnettomuuksissa kuoli onneksi vähemmän ihmisiä kuin edellisinä vuosina; uhreja oli silti 30. Usein uhri on juopunut kuljettaja itse, mutta uhrien joukossa on myös sivullisia ja juopuneen kuljettajan matkustajia. 

Huumaantuneena ajavien osuutta liikennevirrassa on vaikea määrittää seulontamenetelmien puuttumisen vuoksi. Joka tapauksessa kiinnijääneiden rattijuoppojen määrässä huumekuskien osuus on koko ajan kasvamassa.
Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella rattijuoppojen kokonaismäärä oli viime vuonna 2 491 tapausta ja kasvua edellisestä vuodesta oli kymmenisen prosenttia. Tästä määrästä huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena ajoi 671 henkilöä eli noin 27 prosenttia.  Varsinais-Suomessa vuoden 2019 tammi-toukokuun aikana huumausaineiden vaikutuksen alaisten kuljettajien osuus oli 274 tapausta kaikkiaan 694 rattijuopumustapauksesta eli osuus on kasvanut voimakkaasti alkuvuoden aikana. Satakunnassa huumaantuneena ajaneiden osuus on alkuvuonna pysytellyt suunnilleen viime vuoden tasolla.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.