Tero Helenius antoi mennä sydämen kyllyydestä

11.07.2013
Tero Helenius iloitsee jokamiesluokan SM-kisojen viidennestä sijasta. Menopelinä hänellä on 60-luvun NSU Prinz4, joka on maalattu Äetsän Urheiluautoilijoiden puna-valkoisin värein.

Äetsän Urheiluautoilijoita edustavan Tero Heleniuksen fiilikset ovat korkealla jokamiesluokan SM-kilpailun jälkeen. Hienoja sijoituksia on seuraan vuosien mittaan tullut, mutta koskaan aiemmin kukaan ei ole yltänyt SM-ajojen A-finaaliin.
–SM-viikonloppuna ajoin kaikkiaan kuusi lähtöä ja etenin aina kahdeksan parhaan joukkoon A-finaaliin. Lähdössä pääsin kuudenneksi ja hetken päästä ohitin yhden, iloitsee Helenius viidennestä sijastaan.
Ennen finaaliajoa Helenius koki jännittäviä hetkiä mm. välierässä, jossa hän ei maaliviivan ylittäessään tiennyt, oliko kolmen jatkoon menevän joukossa vai ei.
–Olin sitten ollut puoli metriä edellä neljänneksi tullutta, nauraa Helenius.
–B-finaalissa minulla kävi oikein kunnon joulu. Lähtö on tässä lajissa aina tärkeä, mutta en voinut nyt parhaimmille autoille mitään. Onnekseni edellä ajavat viisi autoa jäivät sumaan heti ensimmäiseen kurviin. Siinä oli jopa puolustava mestari.
–Me kolme takana ajavaa pääsimme joukosta ohi, ja parin kurvin jälkeen menin kärkeen. Ajoin kaksi kierrosta kärjessä, se oli todella jännittävää. En kuitenkaan himmannut vaan annoin mennä sydämen kyllyydestä, kun kerran sillä tasolla ajettiin.
Joutsan rata oli Heleniuksen mukaan haastava – nopea ja kurvit tiukkoja.
Heleniuksen tavoite oli päästä 30 parhaan joukkoon. Yleisessä sarjassa ajoi kaikkiaan 216 kuljettajaa. Voiton vei Kauhajoen Urheiluautoilijoiden Juha Perälä fiatillaan.
Heleniuksen auto on NSU Prinz4, jossa alkuperäisestä autosta on jäljellä vain kori ja osa etupäätä. Vaihdelaatikko on Volkkarin Kuplasta ja TC-moottori Fiatista.
–Tämä on 60-luvun auto, jollaisia ei kisoissa paljon näe. Kiinnostusta se kyllä herättää, sillä jokkiskisojen hengen mukaisesti autot myydään kisojen jälkeen aina tarjousten perusteella. Isäni Hannu ajoi tällä pappamestaruuskisoissa seitsemänneksi ja autosta jätettiin 50 tarjousta. Meiltä oli kuusi tarjousta ja onneksi arvonnassa nousi siskoni Emman nimi.
–Nyt SM-kisassa jätettiin 18 tarjousta ja taas saimme auton takaisin Emman nimellä. Ensi keväänä onkin hänen vuoronsa ajaa tällä naisten SM-kisoissa Kokemäellä.
22-vuotias Tero Helenius on ajanut jokamiesluokan ajoja seitsemän vuotta. Perimässä hän on saanut vahvat geenit autoharrastukseen.
–Isä on ajanut jokkista 32 vuotta ja suvusta löytyy muitakin aktiivisia harrastajia. Minä tykkään tästä niin paljon, etten vaan pysty olemaan ajamatta. Kisoja on melkein joka viikonloppu.
Tero Helenius on Äetsän Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja. Jäseniä seurassa on noin 70.
–Liki kaikki ovat mukana kilpailutoiminnassa. Toimintaan kaivattaisiin mukaan myös kannattajajäseniä. Seuralle on tulossa syksyllä omat nettisivut. Seuraan voi tutustua sitten sieltä paremmin.

Urheilulajit: