Ladataan ilmoitusta
Menoksi

Pieni voi olla yllättävän isoa – kun lapsi käyttää kameraa

Lauttakylän koulun valokuvauskerholaiset katsoivat kuvatessaan huittislaista luontoa läheltä ja kauempaa. Kuva: Ninni 6B
Lauttakylän koulun valokuvauskerholaiset katsoivat kuvatessaan huittislaista luontoa läheltä ja kauempaa. Kuva: Ninni 6B
kuva2.jpg
Kuva: Julia 5B
kuva4.jpg
Kuva: Riia 5B
kuva1.jpg
Kuva: Aliisa 6C
kuva5.jpg
Kuva: Romet 5B

–Lapset ajattelevat niin sanotusti laatikon ulkopuolelta. He näkevät eri lailla ja menevät valokuvatessaan ihan eri skaaloihin kuin aikuiset. Olen oppinut nyt itsekin kulkemaan silmät ihan eri lailla auki, sanoo valokuvaaja Katri Plaami.

Hän on tällä lukukaudella vetänyt Lauttakylän koulun valokuvauskerhoa. Harrastamisen Suomen malli -hankkeeseen liittyvä kerho on kokoontunut kerran viikossa viime syksystä alkaen.

–Ihan ensitöikseni varasin Huittisten kirjaston aulan näyttelyä varten. Halusin, että mahdollisimman moni näkee koululaisten hienot kuvat ihan heti sisälle tullessaan.

Näyttelyn aika on nyt toukokuussa, esillä on 15 kuvaa viideltä kerholaiselta. Ensimmäisillä kerroilla kerholaisia oli enemmän, mutta näyttelyyn osallistuvat ne viisi 5.-6.-luokkalaista, jotka ovat olleet mukana läpi lukukauden.

Kuvilla tai näyttelyllä ei ole nimeä, mutta luonto on yhdistävä tekijä. Sitä koululaiset ovat kuvanneet kännykän kameralla. Välillä käytössä on ollut kännykkään kiinnitettävä linssi, jolla on pystynyt ottamaan yksityiskohtakuvia niin, että esimerkiksi havupuun neulasesta kuvaan mahtuu vain osa.

Plaami ohjasi kuvien valintaa, mutta ei pomottanut. Kuvaajat valitsivat otokset, jotka on paspis-kehyksiin laitettu. Näyttelyn jälkeen kuvaajat saavat kuvat itselleen. Yksi juonne valintaa olikin se, millaista kuvaa haluaa katsoa omallakin seinällään.

Kuvia on tähän mennessä otettu kaikkiaan 958. Tuhannen kuvan raja mennee rikki ennen kuin kerho toukokuun lopulla päättyy. Plaamin mukaan valokuvauskerhon jatkumisesta myös ensi syksynä on ollut jo puhetta koulun kanssa.

Harjavaltalainen Katri Plaami on aiemmin opettanut valokuvausta Huittisissa Sataopiston kursseilla. Lapsille hän on vetänyt työpajoja Sataopiston taiteen perusopetuksessa.

Plaami itse aloitti kuvaamisharrastuksen 2014. Seuraavana vuonna hän ryhtyi valokuvaamaan sivutoimisesti. Pari vuotta sitten kuvauksesta tuli päätoimi ja Plaami perusti Harjavaltaan valokuvastudion.

–Lumipalloefekti, Plaami sanoo asioiden nopeasta etenemisestä.

LUE MYÖS: Lauttakylän koululaisille liki 20 kerhoa iltapäiviin – parkouria, pyöräilyä, vesipeuhua, kokkailua...

Tapahtumatiedot

Valokuvauskerhon näyttely Huittisten pääkirjaston aulassa toukokuun ajan

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa