Ladataan ilmoitusta
Menoksi

Pöntinen lentää kuin leppäkeihäs

Teatteri Hirvenpään edellisessä kesänäytelmässä, vuoden 2019 Jos sä tahdot niin -komediassa Asko Hosike oli aikamiespoika Antero, Tänä suvena hän on aviomies Pöntinen. Kuva; Minna Karru
Teatteri Hirvenpään edellisessä kesänäytelmässä, vuoden 2019 Jos sä tahdot niin -komediassa Asko Hosike oli aikamiespoika Antero, Tänä suvena hän on aviomies Pöntinen. Kuva; Minna Karru
Minna Karru

Jo valkenee kaukainen ranta on muutakin kuin Oskar Merikannon sävellys Aleksis Kiven sanoihin.

Se on myös Matti-Juhani Karilan kokoillan näytelmä vuodelta 1985. Heinäkuussa ranta valkenee teatteri Hirvenpään voimin Metsäpirtillä Vampulassa.

–Kepeä komedia, mutta ikuinen aihe, siksi ei haittaa, että näytelmä on kirjoitettu ajat sitten. Parisuhteen kiemurat ovat aina ajankohtaisia, kertoo näytelmän ohjaaja Marko Saario.

–Tämä Karilan yleisöön menevä näytelmä on aiempina vuosina ollut katsojien mieleen, siksi mekin nyt uskomme tähän.

Kesänäytelmäluettelossa näytelmää kuvataan sanoin rehevä iloittelu.

Saario ei ole ensikertalainen ohjaaja, mutta Karilan kaukainen ranta on ensimmäistä kertaa hänen käsittelyssään.

–Päädyimme siihen, että pidämme lavastuksen pelkistettynä ja teemme esityksen näyttelijävetoisesti. Luotamme näyttelijöiden läsnäoloon sekä liikekieleen. Esityksen komiikkaa synnytetään mimiikalla, kasvonilmeillä ja eleillä.

Näytelmä alkaa kun pitkään aviossa olleen pariskunnan vaimo saa tarpeekseen avioliitosta eli valehtelevasta Pöntisestä ja heittää miehen ulos talosta.

Lopussa päädytään saunaan, jossa on suoranainen tungos. Saunassa teatteri HIrvenpää oli myös edellisessä esityksessään, vuoden vaihteessa vanhalla meijerillä esitettiin Naisten saunaa.

–Sen onnistuimme vetämään siinä välissä kun koronarajoitukset olivat hiukan lievemmät. Viime kesäksi suunnitellut Turkka Malin Venäläinen paletti -komedia sen sijaan piti pitkän pohdinnan jälkeen jättää väliin.

Tapahtumatiedot

Jo valkeaa kaukainen ranta -näytelmän 10 esitystä 4.–23.7. Metsäpirtillä, Salmenojantie 241 Vampula

Katso ajankohtaiset tiedot täältä.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa