Ladataan ilmoitusta

Mitä kouluissa näytettiin ennen diakuvia?

Raina-sanasta voi päätellä, mistä on kyse. Kuvat: Minna Karru
Raina-sanasta voi päätellä, mistä on kyse. Kuvat: Minna Karru
Minna Karru

Huittisten kuntakokouksen esimies hankki syksyllä 1873 Huittisten ensimmäiseen kansakouluun, poikakouluun, pulpetit, opetusvälineet ja kynttilät. Koulun johtokunnan esittämää harmonia esimies ei hankkinut, koska soittopeliehdotus oli kuntakokouksen äänestyksessä hylätty.

Koulupäivät aloitettiin virrenveisuulla, rukouksella ja yhden Uuden Testamentin luvun lukemisella. Vanhempien mielestä uskontoa oli koulussa silti liian vähän. Uskonnonopetuksen määrää lisättiinkin koulun toisena vuotena, aika napattiin voimistelsta ja luonnontieteistä.

Tiedonjyvät ovat Huittisten museon Koulutiellä-näyttelystä, joka esittelee 150 vuotta sitten Huittisissa alkanut kansa- ja alakoulujen historiaa.

menoksi_museonäyttely7.JPG
Ensin tulee aaa...
menoksi_museonäyttely2.JPG
Ympäristo-oppi kohtaa maantiedon.
menoksi_museonäyttely3.JPG
Käsitöitä tehtiin tarpeellisuusmielessä.

Näyttelyssä on esillä kansakouluihin liittyvää esineistöä.

–Esillä on muun muassa koulukirjoja, opetusvälineitä, käsitöitä sekä paripulpetti, jonka koulutiensä kansakoulun penkillä aloittaneet muistavat, museonjohtaja Satu Rantala toteaa.

–Esineet ovat osittain museon omista kokoelmista, osittain yksityishenkilöiltä lainattua.

Näyttelyssä katse osuu esimerkiksi pieniin pyöreisiin ja nelikulmaisiin laatikoihin. Nimilapuissa aiheet vaihtelevat, on vaikkapa maailmankaikkeus, mehiläisyhteiskunta ja lohen tarina. Yhteistä on merkintä F-raina.

Katsoja voi vetää raina-sanasta oikeaan osuvan arvion itse esineestä.

Ja ”kaikentietävä” Wikipedia vahvistaa:

”Raina on 35 mm:n diafilmille kopioiduista kuultokuvista muodostuva sarja, kuvanauha. Tällaista nauhaa esitettiin kuvanheittimellä eli rainakoneella valkokankaalle. Rainaesityksiä käytettiin kouluopetuksessa ja erilaisessa tiedotustoiminnassa. Sen syrjäyttivät myöhemmin diafilmille kuvatut, usein kehystetyt, yksittäiset diakuvat. Puhekielessä rainaa käytetään leikkisästi elokuvasta, kun sanan alkuperäinen käyttö on jäänyt pois.”

Huittisten ja Vampulan kansakoulutie

Huittisten ensimmäinen kansakoulu, poikakoulu Lauttakylässä aloitti syksyllä 1873.

Tyttökansakoulu aloitti poikakoulun käsityohuoneessa heti 1873, vuokratilojen jälkeen oma Kuninkaisten koulu rakennettiin 1903.

Raijalan kansakoulu Huittisissa aloitti 1900, Rekikosken koulu 1901, Jylhänmaan koulu 1908, Palojoen koulu 1909, Jokisivun koulu 1911, Karhiniemen koulu 1913, Huhtamon koulu 1914, Huhtaan koulu 1915, Räikänmaan koulu 1916, Riesolan koulu 1918, Vakkilan koulu 1923, Korkeakosken koulu 1924, Lauhan koulu 1926, Suontaustan koulu 1932 ja Korvenkylän koulu 1937.

Lauttakylän koulun lisäksi vanhoista huittislaisista alakouluista toimivat 1885 aloittanut Suttilan koulu ja 1897 aloittaneet Sammun ja Loiman koulut.

Soinilan koulu aloitti Vampulassa 1897, Kukonharjan koulu 1910, Matkusjoen koulu 1922 ja Vehka-alhon koulu 1935.

Vampulassa toimii edelleen vuonna 1878 aloittanut Sallilan koulu.

LUE MYÖS Huhtamon kouluvuosissa erheitä

Tapahtumatiedot

Näyttely Huittisten museolla lokakuun loppuun, kesällä auki ti–pe klo 12–17 ja la–su klo 12–16

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa