Ladataan ilmoitusta

Lauluveljet valmistautuvat 25-vuotisjuhlakonserttiin

–Tämä on meille tärkeä tapahtuma, sanovat kuorolaiset.

Kuoron vanhin on Aulis Tulokas. Pöydän takana ovat Leevi K. Laitinen (vas.), Hannu Harjunmaa, Unto Harjunmaa ja Eero Rantanen. Kuva Satu Ojala
Kuoron vanhin on Aulis Tulokas. Pöydän takana ovat Leevi K. Laitinen (vas.), Hannu Harjunmaa, Unto Harjunmaa ja Eero Rantanen. Kuva Satu Ojala
Satu Ojala

Veteraanien Lauluveljet -kuoro on perustettu Huittisissa neljännesvuosisata sitten. Alkuperäinen kokoonpano muodostui sotaveteraaneista. Nyt heitä ei ole enää mukana.

–Me olemmekin ikäveteraaneja, tuumaa Eero Rantanen, joka on ollut lauluveli jo 15 vuotta.

Tuo ikä onkin ollut merkittävässä roolissa uusia jäseniä mukaan otettaessa.

–Kysyin Harjunmaan Liisalta, pääsenkö mukaan kuoroon. Hän kysyi ikääni ja kun olin vielä alle 70-vuotias, hän kehotti menemään kotiin kasvamaan, sanoo Matti Harjunmaa, joka on jo hyväksytty mukaan yhdeksi veljeksi. Nuorin ja uusin tulokas kuorossa on Aimo Lepistö, vanhin Aulis Tulokas.

25 vuoden virstanpylvään saavuttamisen kunniaksi kuoro pitää juhlakonsertin 12. helmikuuta seurakuntakeskuksen Birgitta-salissa.

Kuoron nykyinen johtaja kanttori Helena Kivimaa kutsuu lauluveljiä papoiksi.

–Kun kuoron nimi on niin pitkä ja papat-nimi oli jo käytössä edeltäjäni aikana. Minulla ei enää omia pappoja ole, joten pappa-nimitys tuntuu luontevalta, sanoo Helena Kivimaa.

Lauluveljillä on vuoden mittaan useita esiintymisiä, joita jokaista varten pidetään harjoitukset.

–Meillä oli viime vuonna nelisenkymmentä tapaamista. Esiinnyimme yhdessä muistotilaisuudessa ja kirkossa esiinnyimme seitsemän kertaa. Yleensä tilaisuudet ovat isänmaallisia tai sitten olemme laulamassa muistotilaisuuksissa. Kaikkiaan esiintymisiä oli 15.

Helena Kivimaalle kuoron johtaminen lankesi luonnostaan.

–Olen säestänyt kuoroa jo vuodesta 1999 lähtien monissa tilaisuuksissa Huittisten kirkon urkuparvella ja seurakuntakeskuksessa. Näihin vuosiin on mahtunut hyvin paljon veteraanien siunaustilaisuuksia, joissa Veteraanien lauluveljet ovat pyydettäessä laulaneet, ja myös itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksia. Liisa Harjunmaa harjoitti kuoroa esiintymisiin, mutta monet tilaisuudet ovat olleet kanttorin säestämiä. Kun Liisa Harjunmaa halusi jo vetäytyä sivummalle, hän tarjosi tehtävää minulle. Saan olla mukana todella kivassa joukossa, sanoo Helena Kivimaa.

Aulis Tulokas on ollut lauluveljissä melkein alusta asti.

–Tykkään laulaa porukassa. Laulu pidentää ikää. Olin nuorin kun liityin kuoroon, nyt olen vanhin. Kun täällä lauletaan yhdessä ja harjoitellaan säännöllisesti, ääni pysyy vireessä.

–Kolme vanhempaa veljeäni oli mukana talvisodassa ja he kaikki haavoittuivat, sanoo 93-vuotias Aulis Tulokas.

Tuleva konsertti on kuorolaisille tärkeä tapahtuma.

–Toivomme, että paikalla on runsaasti yleisöä ja myös nuoria. Haluamme siirtää näitä asioita, joista laulamme, sukupolvelta toiselle, sanoo Eero Rantanen.

Lauluveljet harjoittelevat kerran viikossa kesäaikaa lukuun ottamatta. Harjoitukset pidetään SLEY:n rukoushuoneella.

Konsertti alkaa Sillanpään marssilaululla ja päättyy Sibeliuksen Finlandiaan. Näiden väliin mahtuu monta hengellistä laulua ja myös Elämä juoksuhaudoissa ja Vartiossa. Oi, kallis Suomenmaa ja Veteraanin iltahuuto sisältyvät luonnollisesti mukaan ohjelmistoon.

Mutta mitkä ovat niitä kuorolaisten omia suosikkilauluja?

–Muistoja Syväriltä, Kiitos Jumalamme, Kristallivirta, Pienet kukkivat kummut, Me liekin haudalle sytytämme, Joka Korkeimman suojassa istuu, Laulu Suomelle, luettelevat kuorolaiset.

Tapahtumatiedot

Veteraanien Lauluveljien juhlakonsertti su 12. helmikuuta kello 13 seurakuntakeskuksen Birgitta-salissa

Seurakuntapastori Minna Kultalahti lausuu tervetulosanat

Eeva Kaplas esittää runoja

Konserttiin on vapaa pääsy

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa