Punaista lunta ja muita ahaa-elämyksiä

Näyttely

Kyntäen halki Suomen Eurooppaan. Se oli teemana kun huhtamolaistaustainen Pekka Ollula viime vuoden alkupuolella mietti näyttelyään Huittisten kirjastoon tämän vuoden maaliskuuksi.
–Siinä olisi ollut tekniikoilla toteutettuja maalauksia seinillä ja vitriineissä kaikenlaisia esineitä. Ne yhdessä olisivat kertoneet, miten maaseutu on kulkenut miehen matkassa, Ollula kertoo.

Nyt maaliskuussa kirjaston Hermanni-salissa onkin vain akryylivärein tehtyjä maalauksia. Myös otsikko on toinen: POX – Tapaturmahorisontin tällä puolen.
Reilut kaksikymmentä maalausta on ripustettu niin, että ne kertovat tarinan. Se kertomus on Ollulalle tosi ja tapahtunut.
–Katsojat löytävät sitten kuvista omanlaisia kertomuksia. Kaikkihan me olemme tarinankertojia.
Ollula maalasi kertomuksensa kuvat Auroran sairaalassa viime syksyn aikana.
–Liukastuin saunassa ja löin pääni lattiaan. Tajuttomuuden jälkeen käynnistyi toipumisprosessi, jonka aikana minulle diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö, Ollula toteaa. Samat sanat on kirjoitettu aaneloselle näyttelyvieraiden luettavaksi.

Näyttelyn otsikossa POX tarkoittaa antiikin Roomasta kiinnostuneelle Ollulalle PekkaOllulaKymmentä.
–Mutta saahan sitä ajatella englannin kielen kautta rokkona, sillä voihan taidekin levitä epidemian tavoin.

Myös muutoin Ollula kannustaa näyttelyn katsojaa toisinajatteluun. Hänen oma Jäljet lumessa -taulunsakin on ihan punainen.
Samaisessa taulussa on myös POXin omat jalanjäljet, kokoa 42–43. Taulun idea juontuu Tarvaspäästä, jonka eteisen lattiaan talon isäntä Akseli Gallen-Kallela on valanut suurennetut jalanjälkensä sekä latinaksi tekstin "olen palaava jäljilleni".
Ollula kirjoitti tauluunsa oman lauseen: iterate cursus amor recurrit.
–Rakkaus tulee juosten.

Jäljet lumessa
Pe 9.3. klo 13:45 - 30.3. klo 19:00
Huittisten pääkirjaston Hermanni-sali