Taidetta neulahuopatekniikalla

Taidenäyttely

Kulttuurikeskus Wanhan Meijerin toukokuun näyttelyssä on esillä tekstiilitaiteilija Salme Paldanin neulahuopatekniikalla tekemiä taidetekstiilejä.
Paldan ja Keikyän vanhan meijerin omistaja tekstiilitaiteilija Anneli Keinonen ovat opiskelutovereita. He valmistuivat yhtä aikaa Kuopion Käsi- ja taideteollisuusakatemiasta tekstiilisuunnittelijoiksi vuonna 1976. 
Salme Paldan on tullut tunnetuksi erityisesti suunnittelemastaan kaksipuolisesta sängynpeitteestä ja kostean tilan matosta, jota on käytetty paljon muun muassa hotellien saunaosastoissa, monissa suurlähetystöissä ja yrityksissä.
Valmistuttuaan tekstiilisuunnittelijaksi Paldan kävi 1980-luvun alussa yrittäjäkurssin ja perusti oman kutomon Riihimäelle.
Vuonna 1990 hän joutui etelänmatkalla hyökyaallon riepottelemaksi ja sai vakavia vammoja. Se vaikutti merkittävästi hänen elämäänsä.
–Jouduin hidastamaan ja vähentämään töitäni. Vvuonna 1991 oli minulla viimeisen kerran Hannoverin mattomessuilla oma osasto.
Siellä hän tutustui myös neulahuopatekniikkaan.
–Tapasin israelilaisen Art Nova -yrityksen taiteellisen johtajan Johanan Hersonin, joka oli suunnitellut upeita taidetekstiilejä neulahuopatekniikalla. Tekniikka oli minulle vieras, mutta lumouduin täydellisesti sen edessä. Samalla ymmärsin, että tämä on minun juttuni.
Herson kutsui Paldanin Israeliin tutustumaan paremmin neulahuopatekniikkaan. Sen jälkeen hän ryhtyi itsekin tekemään neulehuopatöitä. Kulttuurikeskus Wanhan Meijerin näyttelyyn Paldan on tuonut kymmenen teosta.

 

Salme Paldan ja teos Talven yli selvinneet. Kuva: Sari Mäkelä
Ma 7.5. klo 13:00 - 26.5. klo 20:00
Kulttuurikeskus Wanha Meijeri (Kulmakatu 2 Keikyä)