”Titiä” Lampaanpolskan tahtiin

Näytelmä

–Kyse on fiktiosta, painottaa Huittisten Teatterikerhon ohjaaja Anneli Heino.
–Se ei ole mikään elämäkerta opettaja Aino ”Titi” Nurmesta. Se ei liioin ole kokonaan se tarina, joka on Titistä kertovan Piirilauluista lampaanpolskaan -kirjan kansien välissä.

Lampaanpolska-nimen saanutta näytelmää varten Anneli Heinon piti valita ja karsia. Koko kirjasta olisi tullut ainakin neljän tunnin mittainen esitys.
Heino halusi painottaa Titin opettajuutta. Näytelmässä eletäänkin vuoden 1956 penkkareita ja 1960-luvun koulupäiviä. 1990-luvun kohtauksessa eläkeläis-Titi tosin viettää lammasaikaa.
Tässä päivässä näytelmässä ollaan, kun vanhat oppilaat kokoontuvat luokkakokoukseen Titiä muistelemaan.

Opettajan kävelypuvun näytelmässä vetää ylleen Eeva Kaplas.
–Näytelmässä Titistä ei tehdä jumalaa, vaan hänen annetaan ilkeilläkin, Heino kertoo.

Titi-näytelmällä Huittisten Teatterikerho jatkaa paikallisten aiheiden esiin nostamista.
Aiemmin lavalle on marssitettu esimerkiksi Momman Siina, eli kankuri Siina Rinne ja kunnanlääkäri H.E: Arajärvi. Huvihartun huuliharppu -näytelmä oli koottu palojokelaisen maalaisfilosofi J.F. Malmin merkillisistä kirjoituksista.

Perinteistä on sekin, että näytelmässä on laulua ja soittoa. Riku Mahlamäki on esityksen hanu-risti, joka soittelee Lampaanpolskaa pitkin näytelmää.
Laulujen aikana on äänessä Kaplas. Muutamat lauluista vievät matkaaja-Titiä maailmalle, esi-merkiksi ”Suuri sheikki on arabi Ahab, tuo sankari aavikon…”

Kaplaksen lisäksi näytelmässä esiintyy kymmenkunta vanhastaan tuttua aikuista teatterikerholaista.
Nuoria ensikertalaisia on mukana seitsemän. Yksi heistä on Noora Mäkelä, joka esittää Titiä 1920-luvun nuoruuden kohtauksessa. Hänelle Titi on luonnollisesti uppo-outo henkilö.
–Mutta paljon olen täällä kuullut muistoja hänestä.

 

Lampaanpolska-näytelmän ensi-ilta Risto Ryti -salissa pe 15.3. klo 19
Muut esitykset la 16.3. klo 17 sekä su 17.3. klo 14 ja 18

1960-lukuisessa luokkakuvassa Titiä näyttelevän Eeva Kaplaksen kanssa Ronja Järvi (ed. vas.), Lilli Koskisuo, Sylvia Kuusisto, Noora Mäkelä (kesk. vas.), Helinä Koivuranta, Sivianna Huovinen, Janina Pirttikoski (tak. vas.), Jesse Tähtivuori ja Samu Rämö.
Pe 15.3. - 17.3.
Risto Ryti -sali, Huittinen