Kuivuus tuo syksyllä katastrofin!

20.06.2018 Jukka Tuori, agronomi, Huittinen

Viralliset arviot (ProAgria) antavat valtakunnan medioissa aivan liian ruusuisen kuvan kuivuuden aiheuttamista satotappioista. Niissä puhutaan vain noin 20 prosentin satotappioista.

Omat havaintoni ovat Etelä- ja Länsi-Suomen kasvustoista ja paljon lohduttomampi. Päästäänkö puoleen normaalisadosta?

Sadonkorjuutuloksia on saatavilla jo säilörehunurmien ensimmäisestä niitosta. Nurmetkin, jotka parhaiten kestävät kuivuutta, ovat menettäneet kasvusta merkittävästi. Korjuulohko, jolta viime vuonna kerättiin 600 suurpaalia, antoi nyt vastaavassa niitossa 220 paalia. Toki kuiva-ainepitoisuus on korjatussa sadossa korkea, joka hieman lisää riittoisuutta.

Seuraava säilörehusato jää myös olemattomaksi, koska ensimmäisen niiton jälkeen kasvuston sänki kulottui vaaleaksi ja toipumien uuteen kasvuun vie aikaa, vaikka sataisikin.

Oma, tuore kokemukseni kuivaheinätuotannosta on karu. Niitto tehtiin 12.6. kuukauden etuajassa, koska kasvusto alkoi kesken kehitystään lakastua. Satomäärä jäi normaalivuodesta selvästi alle puoleen. Toki kuiva-aine- ja valkuaispitoisuudet
ovat korkeat, mutta hevosille, jotka ovat korsirehun syöjiä, annostelun voimakas rajoittaminen ei onnistu.

Suomessa on nykyisin paljon harrastehevosia, niille heinä tai säilöheinä hankitaan pääosin markkinoilta. Tämä hevosharrastus tulee kokemaan ensi syksynä kovia, kun huomataan, että markkinoiden heinät hupenevat ammattimaisiin yksiköihin. Heinät eivät riitä kaikille.

Vaikka Pohjois- ja Itä-Suomessa sato-odotukset ovat hieman paremmat saatujen sateiden vuoksi, hupenevat sadot siellä oman karjatalouden tarpeisiin. Hyvä, jos riittävät viemään eläinkannan talven yli.

Etelä- ja Länsi-Suomen viljasadoissa tulee valtava pudotus normaalivuosiin verrattuna. Osa kasvustoista lähtee ehkä liikkeelle vasta juhannusviikolle luvatuista sateista. Samalle peltolohkolle syntyy hyvin eri vaiheissa olevia kasvustoja. Osa pitäisi puida jo elokuussa ja toinen kasvusto ”joulukuussa”. Tämä kirjavuus kasvustojen sisällä tietää laatuongelmia ja korjuukustannusten nousua.

Kyllä sadonmenetykset ovat vilja-Suomessa lähempänä 50 prosenttia kuin Pro- Agrian 20 prosenttia, valitettavasti.

Pulaa tulee olemaan kaikesta pelloilla tuotetuista sadoista. Vaikka erikoisviljelyssä on enemmän satsattu kastelujärjestelmiin, pulaa tulee olemaan sielläkin ruokateollisuuteen tuotetuista kotimaisista raaka-aineista!