Nyt on aika alkaa huolehtia itsestään

17.10.2018 Kirsti Kärki, Vampula

Se ihana aika, joka oli ennen terveyskeskuksissa, on nyt ohi. Saatiin kotona maata seljällään ja odotella soittoa lääkäriltä, joka ilmoitti meille laboratoriotulosten perusteella ollaanko terveitä vai sairaita, pitikö mennä lääkäriin vai apteekkiin hakemaan pillereitä.

Nyt on kuulkaas uusi aika meillä potilailla. On aika opetella seuraavia asioita:

1) Kun menet laboratorioon, varmista, minkä sairaalan lähetteellä menet sinne.

2) Kysy, milloin voit tiedustella tuloksia ja mistä. Ennen kaikkea, mistä puhelinnumerosta saa kokeiden tulokset.

3) Opettele katsomaan omia tuloksiasi netissä omakanta.fi -sivulta. Laboratoriokokeet on ulkoistettu SataDiagille ja se merkitsee sitä, että tulokset menevät siihen laitokseen, joka on ne tilannut.

Minä opin tämän 10. lokakuuta. Olin käynyt 25.9. Vampulan terveysasemalla laboratoriokokeissa. En tiennyt käyneeni kokeissa Satakunnan keskussairaalan lähetteellä ja odottelin tuloksia Vampulan terve ysasemalta. Kun mitään ei kuulunut, ajattelin olevani terve.

Menin leikkauksen esitutkimuksiin keskussairaalaan 10.10. Vastaanotolla lääkäri kysyi, olenko hoitanut pissatulehduksen, koska 25.9 otetuissa kokeissa on näkynyt tulehdus.

Vastaan, etten ole, koska kukaan ei ilmoittanut minulle kokeiden tuloksista. No, sain reseptin 15 päivää kokeiden ottamisen jälkeen. Soitin Vampulan terveysasemalle ja kysyin, mikseivät he ole ilmoittaneet minulle tulehduksesta. Terveydenhoitaja ei löytänyt tiedoistani mitään mainintaa 25.9 otetuista laboratoriokokeista. Näin ollen he eivät ole voineet ilmoitella minulle.

Minusta tässä ei ole mitään moitittavaa nyt kun osaan tämän homman. Meillä kaikilla on puhelin, jolla kysellä tuloksia.

Oma kokemukseni on, että vaikka laboratoriokäytäntö on vaikeutunut, niin hoitohenkilökunta on nuortunut ja palvelu parantunut, ihan sama oletko käynyt Huittisissa, Porissa vai Vampulassa.