Montako kertaa voi mennä päivystykseen?

15.08.2018 Airi Viitanen

Laahauduin taas kerran (monennenkohan viime kuukausina) Huittisten terveyskeskuksen päivystykseen. Takana oli kaamea yö, sydämen aamuyön ahdistuskohtaus oli kestänyt yli tunnin, lisäksi vatsa oli mennyt rikki ja oli pahoinvointia.

Miten jaksaisin pysäköintialueelta sairaalan ulko-ovelle, oli päällimmäinen ajatus. Sydän sallii vain kymmenen askelta, sitten on levättävä. Istutusten kiveys oli sopiva lepopaikka, mutta siitä oli vielä pitkälti oville. Kaksi penkkiä oli kaukana kulkuväylältä, miksi nekin ovat niin kaukana?

Pääsin ilmoittautumisluukulle. ”Täällä taas” oli normaali hieman häpeilevä aloitukseni. ”Saa tänne tulla niin usein kuin siltä tuntuu,” oli ystävällinen vastaus, kuten aina ennenkin.

Helmikuusta saakka olen käynyt milloin sydänfilmissä, milloin laboratoriossa, ja viimeksi vielä kaksi kertaa Satakunnan keskussairaalassa.

Selitys: krooniseksi muuttunut eteisvärinä. Diagnoosin teko on ollut harmillisen vaikeaa, asennetaanko tahdistin vai ei, sitä pohdittiin sekä täällä että siellä. Päädyttiin laittoon 6.7.

Mutta tahdistinpa ei auttanut. Olo on vain huonontunut. Liekö selitys löydettävissä siitä, että Porin kardiologit ovat jättäneet sairaalan (ks. Satakunnan Kansa 28.7.) kotikentällä erikoistuville lääkäreille? Epäilen myös hoitoa ja lääkitystä.

Nyt liikun kymmenen askelta laahustaen. Lääkärit siirtyvät yksityispuolelle, sinne minäkin, sain ajan 20.8 

Voiko lääkäri antaa diagnoosin näkemättä potilasta? Maanantainen päivystyskäynti oli yllätyksellinen. Odottelin aulassa kuten ennenkin, tuli sairaanhoitaja ja kertoi päivystävältä lääkäriltä saamansa viestin: ”Tuskin tilanne on viikossa miksikään
muuttunut, potilas voi tilata normaalin lääkäriajan ja se on saatavissa parin viikon päästä”.

Hänen kaukodiagnoosinsa oli väärä, kävely oli entisestään hidastunut ja päivittäiset vatsakivut ja pahoinvointi olivat uutta. Voiko lääkäri heittää ohjeensa näin näkemättä potilasta? Lääkärille on kiusallista, jos ei voi auttaa, mutta ainakin hänellä tulisi olla kuuntelemisen taito.