Terveyskeskus vastaa Mummun kysymykseen

14.08.2019 Anna Jaatinen ylilääkäri Huittisten terveyskeskus

Hyvä Mummu, kiitos kysymyksestä.

Vuodeosaston paikkamäärä on tällä hetkellä 20 paikkaa ja tarvittaessa 2 kaksi ylipaikkaa. Ylipaikkoja voidaan tarvittaessa käyttää, jos sairaanhoitajia saadaan tarpeeksi vuoroihin.

Pääsääntöisesti vuodeosaston arki pyörii hyvin tällä paikkamäärällä ja huittislaiset potilaat pystytään hoitamaan Huittisissa.

Ruuhkahuipuissa saamme arvokasta apua Säkylästä, jossa hoidon kustannukset ovat huomattavasti edullisemmat kuin erikoissairaanhoidossa. Taloudellisesti on järkevämpää silloin tällöin ostaa lisäpaikka Säkylästä kuin pitää osastolla yliresurssia varmuuden vuoksi.

Kesällä oli tilanne, jolloin sijaisia oli erityisen vaikea saada ja potilaspaikkamäärääjouduttiin pitämään tasan kahdessakymmenessä. Tästä huolimatta kesä on mennyt kohtuullisen hyvin.

Vuodeosaston kuormitus oli kesäkuussa 90 prosenttia, heinäkuussa 85 prosenttia ja elokuun ensimmäisillä viikoilla 81 prosenttia. Säkylän terveyskeskuksessa on kesän aikana hoidettu seitsemää huittislaista potilasta.

On totta, että vuodeosasto on remontoitu 30-paikkaiseksi.

Yleinen suuntaus on, että sairauksien hoito muuttuu koko ajan kuntouttavammaksi ja vuodeosastopäivien tarve laskee.

Huittisissa huomattiin vuosi sitten, että tarvetta 30-paikkaiselle vuodeosastolle ei ole ja hoitajaresurssia päästiin siirtämään kotisairaalaan. Kotisairaalasta on mahdollista saada lähes sairaalatasoista hoitoa kotiin, mikä mahdollistaa esimerkiksi kotisaattohoidon.

Osastolla pystytään nyt hoitamaan hieman väljemmin, melkein kaikki huoneet ovat yhden hengen huoneita. Osa huoneista otettiin muuhun käyttöön, tyhjiä huoneita ei ole tarkoitus olla.