Sote-terveisiä Huittisten kaupungin johdolle

13.03.2019 Jouni Virtanen, puheenjohtaja, Huittisten seudun invalidit ry

Huittisten seudun invalidit ry seurasi aktiivisesti sote-uudistuksen valmistelua Satakunnassa. Oli suuri pettymys yhdistyksemme jäsenistölle, että sote kaatui poliittiseen valtataisteluun eduskunnassa.

Me joudumme käyttämään paljon Huittisten kaupungin tuottamia terveydenhuollon ja sosiaalitoimen palveluita. Olimme toiveikkaita sote-valmistelun ajanjaksona 2015–2019, että Huittisissa tulevaisuudessakin säilyvät ja kehittyvät vammaispalvelulain edellyttämät lähipalvelut.

Huittisten kaupunki oli aktiivinen virkamiestensä kautta maakunnallisessa valmistelussa. Pidämme hyvänä myös sitä omaehtoista kehitystyötä, jota Huittisten terveyskeskuksessa on tehty sote-työn rinnalla.

Olemme lukeneet maakuntalehdestä viime päivinä, että Satakuntaliiton maakuntajohtaja tulee lähiviikkoina lähestymään Satakunnan kuntia sote-valmistelun jatkamiseksi maakunnassa. On luonnollista, että Huittisten kaupunki osallistuu aktiivisesti tulevaan jatkotyöhön.

Huittisten seudun invalidit ry:n jäsenkunnassa edellytetään, että kaupunki luo ensin oman strategian, jolla lähtee jatkotyöhön. Lähipalveluiden säilyminen ja kehittyminen Huittisissa tulee olla kaiken lähtökohtana. Huittinen on aluekeskus täällä eteläisessä Satakunnassa samoin kuin Pori, Rauma ja Kankaanpää ovat seutukunnissaan. Lähipalvelut eivät saa karata maakuntakeskukseen.

Ilta ja viikonloppupäivystykset tulisi palauttaa Porista näihin aluekeskuksiin. Nyt päivystykset ruuhkauttavat keskussairaalaa ja aiheuttavat miljoonien kuljetuskustannukset vuosittain.

Olemme kuulleet, että Satakuntaan jatkotyönä rakennettaisiin yksi suuri kuntayhtymä. Sen pääosana olisi erikoissairaanhoito ja mukaan ympättäisiin terveyskeskusten ja sosiaalitointen lähipalvelut.

Tässä mallissa kyllä toteutuisivat suorat hoitoketjut, jos tietojärjestelmät saataisiin toimimaan.

Suuri huoli yhdistyksemme jäsenillä on se, riittävätkö Satakunnan kuntien rahat tähän mammutti-kuntayhtymään ja pystyttäisiinkö sitä tehokkaasti johtamaan. Pelkäämme lähipalveluiden karsimista maakunnan reuna-alueilta.

Huittisten seudun invalidit ilmoittautuu heti mukaan Huittisten omaan strategiatyöhön, jos kaupungin johto harkitsee sen järkeväksi.