Vuoropuhelua hattujen kanssa?

20.04.2010 Päivi Huhtanen

Huittisten seurakunnan kirkollisissa tapahtumissa oli maininta: 12.4. Toripuodin kahviossa Naisten kesken -ilta. Ohjelmassa mm. Pirjo Vihlmanin monologi ”Vuoropuhelua hattujen kanssa”.
Mikäköhän juttu tuo oikein on???
Lähdin mukaan, myöhässä, kun ei autokaan meinannut lähteä käymään. Mietin montakohan naista sieltä löytyy, 3, 5 vaiko 6? Kun saavuin perille, oli kahvittelu meneillään ja puodin pöydät kutakuinkin täynnä!
Hämmästelin. Illan sisältö oli herättänyt kiinnostusta, kun emännät mukaan lukien koolla oli 26 naista.

Ohjelma alkoi, kun Pirjo alkoi puhella monologiaan hatuille. En katsonut kelloa. Olisiko esitys kestänyt puolisen tuntia ( ”hatusta vedettynä” ). Naiset kuuntelivat Pirjon vuoropuhelua hattujen kanssa herkeämättä ja jännittyneenä: ”päästä, johon ei myydä pipoa, vaikka sitä paleltaa, vaan jonka pitää hakea lämmikkeensä modistilta.” Naisen toiveita hatuista, joita haluaisi, mutta ei voi pitää joistakin sisäisistä tunnoista ja sisäisistä kivuista johtuen. Baskerista, josta ei voi edes puhua saatikka sitten esitellä kuten muita hattuja.
Monologissa tuli esiin monia tuntoja naisen elämästä, kipuja ja toiveita ihmisten ja Jumalan edessä. Läpi tunki kuitenkin oikeus ja lupa olla arvokas ja oma itsensä ihmisten ja Jumalan edessä.

Jatkossa seuraavissa naisten kesken -illoissa, on tarkoitus jollain tavoin käydä keskustelua naisen elämään liittyvistä asioista, iloista ja kivuista. Seuraava ilta on toukokuussa ja tarkoitus on jatkaa kerran kuussa syksyllä, kuulimme illassa.
Esitys oli vaikuttava, syvällinen ja upea. Olet Pirjo saanut runsaasti lahjoja Jumalalta. Ethän pistä kynttilääsi vakan alle, vaan annat ihmisten nauttia näyttelijän ja itsesi likoon laittajan taidoista vastakin.
Monologi oli siis taitava johdatus siihen, mitä on jatkossa tarkoitus käsitellä.
Kiitos Pirjo Sinulle !
Kiitos myös Nooran kauniista musiikkiesityksestä!